De toekomst wordt schitterend

Column Mario van Vliet | Durf vooruit te kijken

12 juni 2017

Het citaat 'Voorspellen is lastig, voorals het de toekomst betreft' wordt aan veel heldere geesten toegeschreven. Aan Wim Kan bijvoorbeeld. Maar de vraag is niet van wie het citaat is; het gaat erom of de inhoud ervan klopt. Helaas kan ik de toekomst niet voorspellen. Tenminste, niet volledig.

Whitepaper Customer Relationship Management (CRM)

Whitepaper Kantoor in de Cloud

In dit artikel

Van sommige zaken weet ik zeker dat ze zullen gebeuren. Zo zal de aarde echt blijven draaien, blijven we ons voortbewegen en vinden we het ook in de toekomst prettig om met andere mensen te praten.

Internet

Daarnaast zijn er ontwikkelingen waarvan je met enige zekerheid kunt aannemen dat ze zullen doorzetten. Zo staat internet nog maar in de kinderschoenen, is de tijd van 'massa' voorbij (dus vaarwel massaproductie, massaconsumptie, massacommunicatie) en worden consumenten steeds vaker stakeholder in plaats van klant. Om maar enkele ontwikkelingen te noemen.

Er zijn mensen die beweren wél tot op detail te weten hoe de toekomst eruit ziet. De meest indrukwekkende volgens mij: Michio Kaku. Leest allen zijn 'Reis naar de toekomst'. Zijn verhalen over bijvoorbeeld droomleesmachines, de maakbare mens, robots en virtuele werkelijkheden zijn adembenemend en fascinerend.

Futuroloog

Nu is er niemand die eind van deze 21ste eeuw Kaku kan confronteren met zijn boek. Want het is niet te verwachten dat de theoretisch natuurkundige lang genoeg leeft om het eeuwige leven mee te maken. Moeten we ons dan toch vasthouden aan zijn voorspellingen? Volgens mij wel. Allereerst omdat het niet vreemd is dat een 'maffe wetenschapper' het bij het rechte eind blijkt te hebben. Zoek bijvoorbeeld op Google eens naar Power Shift van Alvin Toffler en wees verbijsterd hoe goed deze Amerikaanse futuroloog in 1990 het leven van vandaag wist te voorspellen.

Daarbij komt dat de voorspellingen van Kaku in eerste instantie uit de duim gezogen lijken, maar bij nadere bestudering al bijna waarheid zijn. De techniek om de genetische samenstelling van de mens te veranderen zijn er bijvoorbeeld al, net als de kennis die er nodig is om op de maan of op Mars te leven. Kaku interviewde voor zijn boek namelijk enkele honderden wetenschappers en vroeg ze naar hun voorspellingen.

'Reis naar de toekomst' zou dan ook niet mogen ontbreken in de boekenkast van willekeurig welke ondernemer. Want ondernemen doe je niet door te kijken in je achteruitkijkspiegel; daarvoor moet je door je voorruit kijken. En geloof me (en Kaku) het uitzicht door die voorruit is schitterend.

Auteur

Mario van Vliet