Recordaantal bedrijven stopt ermee

Starters en stoppers hebben vaak lage opstartkosten
Afgelopen jaar zijn 129.000 bedrijven gestopt: een recordaantal. In hetzelfde jaar zijn 172.000 nieuwe bedrijven opgericht. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Is jouw website klaar voor de toekomst?
Klik hier
Alles over mobiele websites en e-commerce
Naar MijnMKB
Krijg inzicht in je cijfers!
Klik hier
Doe de scan
Naar MijnMKB
Tien redenen waarom 2014 beter wordt dan 2013
Klik hier
Economische parameters staan op groen
Lees verder
Hoe start ik een webshop?
Klik hier
Download de whitepaper
Naar MijnMKB
Niet alleen stoppen is populair; ook starten is dat. De meeste nieuwe bedrijven starten in een branche met relatief lage opstartkosten. Zo staan organisatieadviesbureaus (14.000) en webwinkels (8.000) in de top-10 branches met de meeste starters.
 

Webwinkels en adviesbureaus

Organisatieadviesbureaus worden het meest opgericht, maar ook het meest opgeheven. Webwinkels staan nog niet in de top-10 van branches met de meeste stoppers, maar het aantal stoppers is wel het hoogst sinds 2007. Vooral webwinkels met huis- en tuinartikelen stoppen. Volgens het CBS speelt de slechte situatie op de woningmarkt hierbij een rol. De meeste startende webwinkels verkopen modeartikelen.
 
Onlangs bleek dat consumenten steeds meer online kopen. Er liggen dus zeker kansen. Net als bij offline winkels, is het belangrijk om de behoefte van je doelgroep in de gaten te houden. Denk niet alleen aan de producten op je website, maar ook aan toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van de website zelf.
 

Failliet

Van de 129.000 bedrijven die ermee zijn opgehouden, gaat het bij 8 procent om een faillissement. Aan het begin van de crisis in 2008 was dit 4 procent. Eerder meldde het CBS dat een kwart van alle faillissementen te wijten is aan wanbetaling. Lees hoe je wanbetaling voorkomt.
 
Zeven op de tien bedrijven die stoppen zijn eenmanszaken. Dit was in 2012 ook al zo. Sowieso zijn veel van de startende bedrijven eenmanszaken, blijkt uit cijfers van het CBS en van de Kamer van Koophandel. Bekijk tips om te slagen en groeien als zzp’er.
 

Totaal aantal gestegen

In totaal is het aantal bedrijven in 2013 met 3 procent gestegen. In 2011 stond deze stijging nog op 6 procent. Vooral in de bouw starten minder bedrijven. Ook onder de projectontwikkelaars en afwerkingsbedrijven zijn meer starters en stoppers. En in de kledingindustrie, grafische industrie en uitgeverijen stoppen meer bedrijven dan dat er bij komen.

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten