8 ‘andere’ argumenten om te starten

Ondernemen is méér dan doen wat je leuk vindt

27 juni 2017

Eigen baas zijn, doen wat je leuk vindt en geld zijn veelgehoorde motieven om te starten. Maar er zijn meer redenen om ondernemer te worden. Acht argumenten waar je misschien nog niet eerder aan dacht.

In vijf stappen een bedrijf starten

1. Innoveren en creëren – Je bedrijf was jouw idee, dus jij bepaalt hoe jij en je onderneming zich verder ontwikkelen. Succes kent geen grenzen, dus negeer de beperkingen en ga op zoek naar nieuwe manieren om winst en plezier te maken.

2. Uitdagingen aangaan – Een eigen bedrijf stelt je voor uitdagingen die je nooit zult ervaren als je voor een baas blijft werken. Denk aan het bijhouden van je financiën, het inhuren en aansturen van mensen of het doen van marktonderzoek.

3. Kennis en vaardigheden opdoen – Je zult nieuwe vaardigheden opdoen en oude routines verbeteren. Denk aan effectief time management, organiseren en plannen, presenteren, administreren, het ontwikkelen van een merk en het maken van websites.

4. Werken voor resultaat – Verantwoordelijk zijn voor je eigen business betekent dat je dingen op jouw manier gedaan moet zien te krijgen. Je kunt elke werkdag zodanig besteden dat je activiteiten uiteindelijk de door jou gewenste resultaten opleveren.

5. Zelfdiscipline ontwikkelen – Een eigen bedrijf betekent dat je zo nu en dan een deadline moet halen. Je kunt je tijd zelf indelen, dus het is zaak de effectiviteit en discipline te ontwikkelen die nodig is om dingen op tijd af te leveren.

6. Meerdere rollen spelen – Als ondernemer draag je doorgaans verschillende petten. Het staat vast niet op je visitekaartje, maar je bent boekhouder, marketeer, manager, schrijver, ontwerper en onderzoeker tegelijk. Nu en dan een andere rol spelen kan veel energie geven.

7. Woon-werkverkeer vermijden  – Als de reis naar je huidige werk 45 minuten of meer duurt, kun je per dag anderhalf uur besteden aan iets waar je mogelijk meer plezier aan beleeft. Door als starter eerst vanuit huis te werken bespaar je niet alleen tijd maar ook geld.

8. Financiële autonomie – Ondernemen gaat niet alleen over (meer) geld verdienen nu. Net zo belangrijk is de regie over je financiële toekomst. Je zit niet langer vast aan een verplicht pensioensysteem; je kunt je vermogen voor later opbouwen in je eigen bedrijf.

Is ondernemen een aanlokkelijk perspectief, maar vind je je huidige werk nog te leuk of wil je de zekerheid van een vast inkomen niet loslaten? Dan zou je kunnen overwegen om part-time een bedrijf te starten. Dan kun je rustig aankijken hoe je activiteiten zich ontwikkelen. Het is daarbij wel zaak om het aantal uren dat je aan je eigen zaak besteedt niet uit de hand laat lopen. Dat geldt overigens ook voor de fulltime ondernemer. Eigen baas zijn moet namelijk wel leuk en gezond blijven.

Auteur

Hotze Zijlstra