'Polen was een dichtbij-lagelonenland'

Ralph van Beusekom van Dutron | MKBuzz in Polen

26 juni 2014

Ralph van Beusekom is Nederlander en woont in Polen. Hij kwam er via de alternatieve Elfstedentocht terecht met zijn bedrijf Dutron. Waarom koos hij toen voor Polen?

Business guide Polen

Van Beusekom heeft een bedrijf dat kabels maakt voor de maakindustrie en heeft klanten over de hele wereld. De verkoop wordt gedaan vanuit Nederland en de productie is in Polen. In de jaren '80 organiseerde Van Beusekom de alternatieve Elfstedentochten in Finland. "Maar dat werd echt te koud, deelnemers kregen klachten. Toen zijn we in '85 en '86 naar Polen gegaan. Zo is mijn relatie met Polen ontstaan. Via de sport."

Dichtbij Nederland

Hij vervolgt: "In die jaren zagen wij de mogelijkheden van Polen. Het is dichtbij Nederland en toen waren de lonen laag. Het was dus een dichtbij-lagelonen land." Alles opgeven om de stap naar het buitenland te wagen. Hoe doe je dat? Van Beusekom vertelt: "In het begin reisden we veel heen en weer. Met de auto toen nog. Het zit hem dus in gedrevenheid in je vak, zorgen dat je steeds beter wordt. Het zwaartepunt van het bedrijf is operationeel en dat is in Polen. Dus gingen we hier naar toe. Ik voelde me in Polen thuis, het ging eigenlijk heel makkelijk."  

Meer weten over de handelsmissie of over ondernemen in Polen? Bekijk het dossier.