Groei ondernemers in problemen door banken

MKB Trends kwartaalupdate 2

21 februari 2020

Ondernemers zien na jaren crisis weer groei en willen uitbreiden, maar krijgen geen financiering van de bank. Dit blijkt uit de vragen die het tweede kwartaal van 2014 bij ons binnenkwamen.

Boek Eerste hulp bij Groeien

Strenge eisen remmen uitbreidingsplannen MKB

Ondernemers die na jaren van crisis eindelijk groei zien, dreigen opnieuw in de problemen te komen. Veel ondernemers, vooral in het kleinbedrijf, hebben sinds het begin van de economische crisis in 2008 nog maar weinig eigen geld. Ze willen uitbreiden nu het herstel eindelijk inzet, maar staan voor de benodigde financiering bij de bank voor een gesloten deur. Dit blijkt uit een stijging van vragen over financiering die het afgelopen kwartaal, het tweede kwartaal van 2014, bij ons binnenkwamen.

1 op 5 zoekt financiering

Bijna een op de vijf, ofwel 18 procent, heeft financiering nodig om uit te kunnen breiden of het werkkapitaal te vergroten. Deze vooral kleine ondernemers hebben echter weinig tot geen eigen geld in kas en de banken zijn niet erg genegen ze te helpen (zie ook onze infographic). De Nederlandse economie dreigt hierdoor zelfs haar groeiprognoses niet te halen. De cijfers uit het veld komen overeen met een rapport van het ministerie van Economische Zaken over het midden- en kleinbedrijf, dat afgelopen maand uitkwam. De cijfers uit het veld zijn schokkend.

Voortbestaan in gevaar

Het kleinbedrijf is goed voor een derde van de werkgelegenheid in Nederland. Om de economie weer op gang te krijgen hebben ondernemers jaarlijks tot 3,5 miljard euro aan extra krediet nodig. Als ze dit niet zelf hebben en het ook niet van de bank krijgen, dreigen grote problemen voor het midden- en kleinbedrijf, waarbij zelfs voor het voortbestaan van veel bedrijven moet worden gevreesd.

Download de Infographic!

Auteur

Martin Krüger