Buitenlandse btw terugvragen: tips en valkuilen om op te letten

Hoe kun je buitenlandse btw terugvragen?

Btw-regels buitenland

Als je producten of diensten levert aan het buitenland of juist importeert, krijg je te maken met btw in het buitenland. En btw in het buitenland werkt weer net iets anders. Wat met je hierover weten? Vandaar: btw buitenland, de regels en vooral: hoe kun je buitenlandse btw terugvragen?

Btw buitenland

In je btw-aangifte geef je aan hoeveel btw je hebt gerekend aan je klanten en hoeveel belasting je zelf hebt betaald over ingekochte producten. Hoe zit het met btw in het buitenland? Ook die btw kun je terugvragen. Maar: elk land heeft verschillende btw-regels. Als je zakendoet met het buitenland, is het belangrijk om de regels vooraf te checken. De regels omzetbelasting buitenland hangen af van:

  • of je binnen de EU of buiten de EU werkt;

  • of je importeert of exporteert;

  • het om een product of dienst gaat;

  • je klant een ondernemer of particulier is. 

We behandelen eerst de regels bij export, eerst binnen de EU en daarna buiten de EU. Vervolgens gaan we in op de regels voor import, eerst binnen de EU en daarna buiten de EU. 

Lees meer over btw-tarieven in Nederland

Btw EU bij export van goederen

Binnen de EU gelden verschillende regels voor goederen en voor diensten. Ook zijn er verschillen tussen leveren aan ondernemers en aan particulieren. Let op: per 1 juli 2021 zijn de regels voor btw in de EU veranderd. Zo komt er onder andere een vast drempelbedrag van € 10.000 per jaar. 

Export van goederen aan klanten die geen btw-aangifte doen

Verkoop je goederen aan particulieren of rechtspersonen die geen ondernemer zijn voor de btw, oftewel klanten die zelf geen btw-aangifte doen? In de basis reken je de btw uit het land van de klant. Maar je hoeft pas de buitenlandse btw te rekenen vanaf een drempelbedrag. Als je bijna nooit aan klanten in het buitenland levert, en dus onder dit jaarlijkse drempelbedrag blijft, kun je de Nederlandse btw rekenen. Dit drempelbedrag verschilt per land, op de website van de Belastingdienst zie je de actuele bedragen. 

Export van goederen aan een ondernemer

Bij export aan een ondernemer in een ander EU-land is er sprake van een intracommunautaire levering (en voor je klant een intracommunautaire verwerving). Je mag dan het 0%-tarief rekenen. Je klant betaalt de btw volgens het tarief uit zijn land. Jij verstuurt een factuur met 0% btw en geeft de levering aan in je btw-aangifte en je geeft deze op in je Opgaaf intracommunautaire prestaties. Hiervoor moet je klant ondernemer voor de btw zijn, controleer dus vooraf het btw-identificatienummer. 

Btw EU bij export van diensten

Ook bij diensten is er een verschil tussen leveren aan particulieren / organisaties zonder btw-identificatienummer en organisaties met btw-identificatienummer. Bij particulieren reken je het btw-tarief van het land waarin jij bent gevestigd, dus in Nederland. Sommige diensten zijn hiervan uitgezonderd

Als de klant een ondernemer is, gaat het om een intracommunautaire dienst. In dat geval berekent de klant zelf de btw en betaalt hij dit in zijn land. Jij verstuurt een factuur zonder btw waarop je zet ‘btw verlegd’ en geeft de levering aan in je btw-aangifte en je geeft deze op in je Opgaaf intracommunautaire prestaties. Ook hier zijn een aantal diensten uitgezonderd

Btw buiten de EU bij export van goederen en diensten

Als je goederen exporteert buiten de EU, reken je 0% btw aan je afnemer, ongeacht of dit een particulier of ondernemer is. Je moet aantonen dat je producten het land uitgaan, via je administratie. Als je aan een ondernemer levert en hij haalt de goederen bij je op, dan kun je ook het 0% tarief gebruiken. Je moet dan aantonen dat je klant een ondernemer is en dat de producten ook echt de EU uitgaan. 

Voor diensten buiten de EU zijn de regels wat ingewikkelder. De Belastingdienst heeft daarom een hulpmiddel ontwikkeld, waarmee je de regels in jouw situatie makkelijk checkt. 

Lees ook het artikel: Btw buiten de EU.

Btw bij import van goederen en diensten uit een EU-land

Bij import van een ondernemer in een ander EU-land is er bij goederen sprake van een intracommunautaire werving (en voor je leverancier een intracommunautaire levering). Hij mag dan het 0%-tarief rekenen. Jij berekent de btw volgens het Nederlandse tarief. Bij diensten wordt de btw naar jou verlegd. In beide gevallen (goederen en diensten) bereken je de btw zelf en geef je dit in je btw-aangifte aan. Een uitzondering hierop is als je zelf geen btw-aangifte doet, dan telt het drempelbedrag

Btw bij import buiten de EU

Als je goederen van een land buiten de EU importeert, betaal je btw bij de douane, in het land waar de goederen de EU binnenkomen. Als je regelmatig uit landen buiten de EU importeert, kun je een vergunning artikel 23 aanvragen, zodat je de btw zelf kunt berekenen en aangeven bij je aangifte. 

Bij het importeren van diensten buiten de EU wordt de btw meestal naar jou verlegd, net als bij importeren van diensten uit EU-landen. De Belastingdienst heeft een hulpmiddel voor diensten ontwikkeld, waarmee je de regels in jouw situatie kunt checken. 

Btw buitenland terugvragen

Als je eenmaal weet welke regels van toepassing zijn, kun je buitenlandse btw terugvragen. Hoe pak je het aan? Een stappenplan ‘btw buitenland terugvragen’.

  • Check of je aan de voorwaarden voldoet om buitenlandse btw terug te vragen. Hiervoor heeft de Belastingdienst een tool ontwikkeld, btw eu terugvragen. Daarna weet direct of je buitenlandse btw kunt terugvragen.

  • Vraag inloggegevens aan om de btw buitenland terug te vragen via dit formulier.

  • Check aan wat je moet aanleveren om buitenlandse btw terug te vragen. De vereisten staan in het document Btw teruggaaf EU-landen.

  • Ga naar de speciale site van de Belastingdienst voor de teruggaaf van buitenlandse btw.

  • Log in en doe de aangifte.

Na het lezen van dit overzichtsartikel heb je wellicht nog meer vragen over buitenlandse btw-regels in jouw specifieke situatie. Daarom hebben we diverse artikelen waar we dieper op deze onderwerpen ingaan. Lees daarom ook: 

Wat vind je van dit artikel?

Evelien Mulder

Auteur

Evelien Mulder

Als content marketeer help ik onze partners met het bereiken van onze doelgroep: ondernemers. Eigenlijk creëer ik een win-win-win-situatie: wij bieden de ondernemer gratis relevante content, zoals een kennisartikel, whitepaper of bedrijfsscan. Deze content wordt gesponsord door een partner, die hiermee ondernemers bereikt. De derde win? Ik draag bij aan onze missie: Verhalen maken die verbinden. Ik ben begonnen bij MKBSD als ondernemerssupporter, ik ondersteunde ondernemers via onze verschillende platformen. Door deze ervaring weet ik als contentmarketeer precies welke uitdagingen, problemen en kansen ondernemers in hun dagelijks ondernemersleven tegenkomen.