Innovatie: van bietenblad tot hamburger

Wetenschappers en mkb’ers werken samen

27 oktober 2014

In laboratoria doen onderzoekers interessante ontdekkingen, die jij als ondernemer slim kunt gebruiken. Peter Geerdink van TNO bouwt in zijn lab bladeren van bieten om tot eiwit, waarmee je bijvoorbeeld vegetarische burgers kunt verstevigen. Je hebt dan geen soja of melkproducten meer nodig. Mkb’ers helpen hem om het product te ontwikkelen en op de markt te brengen.

Whitepaper: Waarom zou ik innoveren?

Whitepaper: Plannen maken voor innovatie

"Het eiwit uit suikerbietenblad kan sojaeiwit of eiwit uit zuivelproducten vervangen," vertelt Geerdink. "Dit is bijvoorbeeld interessant voor mensen met een allergie, want rubisco (red. het eiwit uit suikerbietenblad) is geen allergeen."

Samenwerking

Het onderzoek vindt niet alleen plaats in het lab: mkb'ers denken en werken actief mee. "Het mkb is nu vooral betrokken bij het primaire proces: het oogsten, persen, hakselen van het bietenblad," vertelt Geerdink. In de toekomst kunnen landbouwondernemers honderden euro's per hectare meer verdienen door niet alleen de bieten, maar ook de bladeren te verwerken.

Het project is tot stand gekomen in een Technologiecluster: een samenwerking tussen zeven mkb'ers en TNO.  De coöperatie COSUN stelde kosteloos apparatuur ter beschikking voor proeven. Naast geld van vier enthousiaste mkb'ers, steunen de provincies Groningen en Drenthe het project met subsidie.