Wat kun je nog méér aan een uitzendbureau vragen?

“Een uitzendbureau kan meer dan personeel leveren”

26 februari 2015

Haal je geregeld tijdelijk personeel in huis via het uitzendbureau? Dan heb je daar waarschijnlijk warme contacten. Heb je er wel eens aan gedacht om de banden nog wat verder aan te halen? Murielle Kouters doet het. En haar bedrijf heeft er veel profijt van.

Een nieuwe medewerker aannemen

Een zwangerschapsverlof, vakantietijd, achterstallig onderhoud: je hebt als ondernemer  talloze goede redenen om een uitzendkracht in te huren. De tijdelijke werkkracht komt, lost je probleem op, en gaat weer.

Als dat je vaker gebeurt, ben je waarschijnlijk kind aan huis bij het uitzendbureau en heb je er warme contacten. Daar kun je veel aan hebben, want uitzendbureaus zijn niet alleen handig om aan tijdelijk personeel te komen. Ze hebben ook heel veel kennis in huis over de arbeidsmarkt en over diverse branches. Die kennis willen ze vaak graag met je delen. Veel uitzendbureaus geven hierover al informatie via een nieuwsbrief of hun website. Maar ook op specifieke vragen voor jouw bedrijf zul je vaak antwoord krijgen.

Zo beschouwt Murielle Kouters, HR-manager bij Olympic Fruit in Barendrecht, ‘haar’ uitzendbureau inmiddels als klankbord en sparringpartner. Zit ze met managementvragen? Dan vindt ze bij het uitzendbureau – in dit geval Randstad – al gauw een antwoord. Gratis.

Een voorbeeld? “De cao voor de AGF (de branche voor aardappelen, groenten en fruit) omvat geen specialistische en hogere functies. Maar hoe weet ik dan wat ik zo’n gespecialiseerde medewerker moet betalen? En via welk functiewaarderingssysteem? Als ik weet hoe collega-bedrijven hiermee omgaan, kan ik mijn keuze daarop afstemmen. Ik wil Olympic Fruit tenslotte niet uit de markt prijzen.” Andere vragen die Murielle Kouters neerlegt bij ‘haar’ uitzendbureau vallen ook in de categorie ‘algemene kennis’. "Bijvoorbeeld: als ik een kwaliteitsmanager wil aannemen, is het dan in onze branche gebruikelijk om een lease-auto in het arbeidsvoorwaardenpakket op te nemen?”’

Steenfruit

Olympic Fruit is een bedrijf dat fruit importeert en verhandelt. Het gaat voornamelijk om citrusvruchten, druiven en steenfruit (abrikozen, perziken, nectarines, kersen en pruimen). Het fruit komt vanuit Europa, Afrika en Zuid-Amerika en wordt vanuit Barendrecht weer verkocht in alle uithoeken van de wereld. Olympic Fruit zorgt voor de verpakking en de logistiek. Bij het bedrijf werken tachtig mensen in vaste dienst, van wie ongeveer twintig in de loods en circa zestig op kantoor. Er zijn ook wat zaterdaghulpen en schoonmaakkrachten: in totaal zo’n twintig mensen. Gemiddeld heeft het bedrijf altijd wel werk voor twee of drie uitzendkrachten.

Dat is niet veel. “Ik ben geen grote klant’, realiseert Murielle Kouters zich. ‘Maar dat geeft aan dat ook mkb’ers prima terecht kunnen bij een groter uitzendbureau, waar veel specialistische kennis voor handen is.”

Even sparren

De service van het uitzendbureau kan zelfs nog verder gaan. De intermediairs die er werken, komen immers bij veel bedrijven over de vloer. Ze doen daar veel kennis op over bedrijfsprocessen. Murielle Kouters: “Toen wij vorig jaar een nieuw bedrijfsproces wilden inrichten, ben ik met het uitzendbureau gaan praten. Zij hebben geweldig met me mee gedacht. Ik beschouw hen inmiddels echt als een sparringpartner.”