Welke subsidies zijn er voor innovatie?

5 landelijke hulpregelingen voor innovatieve bedrijven
Hoe kom je aan geld voor innovatie? Er zijn genoeg subsidies die je kunt gebruiken. Veel subsidiepotjes raken niet leeg, omdat ondernemers niet weten dat ze bestaan. Zonde. Daarom 5 subsidies voor innovatie op een rij.
Gestapeld financieren is de trend
Klik hier
Hoe doe je dat? Lees het whitepaper.
Naar MijnMKB

1. Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO)

De WBSO de meest belangrijke subsidie voor innovatie die er is in Nederland. Het is een fiscale stimuleringsregeling voor ondernemers die technisch innovatieve processen, producten of programmatuur gaan ontwikkelen. Het gaat om vernieuwende zaken voor de eigen onderneming. De regeling is erop gericht om het werk dat personeel in een onderneming uitvoert en die het bedrijf in technische zin verder brengt, te ondersteunen. Per medewerker (fte) kan dit jaarlijks tussen de 16.000 en 23.000 euro opleveren aan korting op de loonbelasting.
 

2. Innovatiebox

De Innovatiebox is een speciale tariefbox binnen de vennootschapsbelasting. De winst die in deze tariefbox valt, wordt belast tegen een tarief van 5 procent in plaats van 25 procent. Dat betekent een winstvrijstelling van maximaal 80 procent. Ieder bedrijf dat aantoonbaar innoveert, komt in aanmerking voor de regeling. Belangrijk is dat je overlegt met de Belastingdienst of je in aanmerking komt. Daarna worden praktische afspraken gemaakt die voor jouw bedrijf en de Belastingdienst werkbaar zijn. 
 

3. MKB Innovatiestimulering Topsectoren (MIT)

Het ministerie van Economische Zaken biedt speciaal voor mkb-ondernemers instrumenten aan waardoor het mkb kan aansluiten bij innovatie-activiteiten binnen de vastgestelde topsectoren. Iedere topsector kiest welke instrumenten het wil inzetten om het mkb te betrekken. Daarbij hebben ze keuze uit vijf instrumenten waar het mkb zelf direct gebruik van maken maken. Die instrumenten zijn: 
  1. Haalbaarheidsstudies
  2. R&D-samenwerkingsprojecten
  3. Innovatieprestatiecontracten (IPC) (Let op: Geen budget voor in 2017)
  4. Kennisvouchers 
  5. Inhuren van hooggekwalificeerd personeel van onderzoeksorganisatie of grote bedrijven
Daarnaast zijn er twee instrumenten die topconsortia voor kennis en innovatie (TKI’s) (tegenwoordig PPS-toeslag onderzoek en innovatie) kunnen inzetten voor het mkb: 
  1. Netwerkactiviteiten
  2. Innovatiemakelaars
De budgetten per topsector verschillen sterk. Meer informatie daarover en het gebruik van de regelingen vind je op de website van de RVO
 

Lokale subsidies 

Naast deze landelijke regelingen zijn er talloze regionale of branchegerichte regelingen en subsidies. Zoek en vraag welke aanvullende subsidies er in jouw provincie, gemeente en branche zijn. Bekijk ook de subsidiewijzer van de overheid.

5 vragen over gestapeld financieren

Welke financieringsvormen kun je combineren?
Kleine bedrijven die op zoek zijn naar geld zijn steeds vaker aangewezen op gestapeld financieren. Maar wat is dat precies en hoe werkt het in de praktijk? Expert financiering, Roeland van Dijk, geeft antwoord op 5 prangende vragen. Bekijk de video.
5-vragen-over-gestapeld-financieren-7316140725.png

Gestapeld financieren voor innovatie en groei

Interview Rogier van Dijk | App-stores voor tv
Je bedrijfsmodel volledig omgooien. Metrological uit Rotterdam deed het in 2008. Van oorsprong maakte het bedrijf monitoring-oplossingen voor...

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres:
Reactorweg 9a
3542 AD Utrecht
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten