Wat is het ob-nummer (omzetbelastingnummer)?

En wanneer gebruik je het?

25 maart 2020 23 maart 2021

Als je ondernemer bent, krijg je verschillende nummers voor je bedrijf. Een daarvan is het omzetbelastingnummer, ook wel bekend als ob-nummer. Wat is het ob-nummer en hoe gebruik je die?

Sinds 2020 hanteert de Belastingdienst twee nummers als je ondernemer voor de btw bent:

- Omzetbelastingnummer

- Btw-identificatienummer

Beide nummers worden geregistreerd als je ingeschreven bent bij de KVK. Met twee aparte brieven informeert de Belastingdienst welke nummers bij jouw bedrijf horen.

Het omzetbelastingnummer (ob-nummer)

Het omzetbelastingnummer bestaat uit je BSN wanneer je een eenmanszaak hebt, of het RSIN wanneer je voor een andere rechtsvorm hebt gekozen. Dit wordt ook wel het fiscaal nummer genoemd. 

Het ob-nummer is als volgt opgebouwd:

  • Een getal van 9 cijfers (BSN/RSIN)

  • Gevolgd door een code variërend van B01 tot B99 

Een voorbeeld van een omzetbelastingnummer is 657345923B02.

Wanneer gebruik je het ob-nummer?

Als je contact zoekt met de Belastingdienst, bijvoorbeeld in schriftelijke communicatie, gebruik je het omzetbelastingnummer. Ook gebruik je het omzetbelastingnummer als je als ondernemer btw-aangifte doet. Je zult in de praktijk dus dit nummer niet dagelijks nodig hebben. 

Het omzetbelastingnummer is niet bedoeld om extern mee te communiceren op bijvoorbeeld facturen of websites. Daar is het btw-identificatienummer voor in het leven geroepen. Op deze manier wordt je privacy als ondernemer geborgd. Voor 2020 was het ob-nummer ook het btw-nummer. Doordat het BSN daarin verwerkt is, werd er veel identiteitsfraude gepleegd. 

Het btw-identificatienummer

Het btw-identificatienummer, ook wel btw-nummer genoemd, moet op al je facturen en andere bedrijfsuitingen staan. Dit nummer zul je in de praktijk dus veel vaker gebruiken dan het ob-nummer.

Btw-identificatienummers zijn altijd als volgt opgebouwd: 

  • Het begint met de landcode NL

  • Dan 9 cijfers (geen relatie met BSN/RSIN)

  • En vervolgens een code, variërend van B01 tot B99

Een voorbeeld van een btw-identificatienummer is NL107883456B31.

Buitenland en het btw-nummer

Doe je zaken met ondernemers in het buitenland? Dan moet je soms de btw-identificatienummers van je afnemers controleren. Ook voor communicatie rondom de btw en export van goederen gebruik je je eigen btw-id, niet het omzetbelastingnummer. 

Om btw-vrij te kunnen leveren, moet je wel het btw-nummer van je afnemer controleren. Dit is om er zeker van te zijn dat hij ondernemer is (en dus zelf btw-aangifte doet). Het controleren van buitenlandse btw-nummers kan via de website van de EU.

Auteur

Marlou Visser