Mkb-winstvrijstelling 2022: minder belasting betalen

Automatisch verrekend voor ondernemers

24 juni 2022 2 minuten

Als ondernemer heb je recht op meerdere aftrekposten voor de belasting. Die zorgen ervoor dat je minder belasting verschuldigd bent. Wanneer is de mkb-winstvrijstelling van toepassing? En hoe wordt die berekend in 2022?

Vragen over financiën? Stel ze aan onze adviseurs!

Wat is de mkb-winstvrijstelling?

De mkb-winstvrijstelling verlaagt het winstbedrag waar je belasting over betaalt. Het is een van de aftrekposten waar je als ondernemer altijd recht op hebt. Je hoeft hiervoor niet aan het urencriterium van 1225 uur te voldoen. In 2022 is de vrijstelling vastgesteld op 14% van de winst.

De Belastingdienst past de vrijstelling automatisch toe bij de aangifte inkomstenbelasting. Je hoeft deze dus niet aan te vragen. De aftrekpost is alleen van toepassing voor eenmanszaken, maatschappen en vof's.

Mkb-winstvrijstelling 2022 berekenen

Het winstbedrag waarover de vrijstelling wordt berekend, moet eerst verminderd zijn met de ondernemersaftrek en de fiscale oudedagsreserve. Tijdens de aangifte inkomstenbelasting wordt dan nog eens 14% vrijgesteld van belasting. 

De overheid heeft bij hoge inkomens een maximum gesteld aan aftrekposten. In 2022 geldt voor inkomens vanaf € 69.398 (tweede schijf) een maximaal aftrektarief van 40%. Dat betekent dus dat de mkb-winstvrijstelling in die gevallen onder de 14% komt. In 2021 gold nog een maximum van 43% aan aftrekposten bij inkomens vanaf € 69.507.

Zelf berekenen

Rekenvoorbeeld

Mkb-winstvrijstelling 2022
Winst€ 40.000
Zelfstandigenaftrek€ 6.310
(€ 40.000 - € 6.310)€ 33.690
Mkb-winstvrijstelling: 14% over € 33.690€ 4.717
Bedrag waar belasting over betaald moeten worden: € 28.973

Vrijstelling ook bij verlies van toepassing

De mkb-winstvrijstelling wordt ook berekend als de onderneming verlies draait. Omdat de vrijstelling het fiscale verlies verkleint, kun je minder verrekenen met andere jaren. Dan pakt dan de aftrekpost dus nadelig voor je uit.

Aftrekposten voor ondernemers

De mkb-winstvrijstelling maakt deel uit van een set aftrekposten die de Belasting hanteert als je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. De onderstaande aftrekposten dien je zelf aan te geven bij de belastingaangifte. 

Ondernemersaftrek

Deze bestaat uit meerdere aftrekposten en is alleen van toepassing als je voldoet aan het urencriterium.

Investeringsaftrek

Om investeringen aantrekkelijk te maken heeft de overheid diverse aftrekposten in het leven geroepen. Het is daarmee voordelig om te investeren in (milieuvriendelijke) bedrijfsmiddelen.  

Mkb-winstvrijstelling 2021

De mkb-vrijstelling was in 2021 en de jaren daarvoor ook 14%. In de periode voor 2012 waren de percentages lager en moest er ook voldaan worden aan het urencriterium. De verhoging naar 14% was het gevolg van de invoering van de Wet uniformering loonbegrip in 2013.

Auteur

Jelle Bos

Als eindredacteur help ik ondernemers antwoorden te vinden op hun vragen. Ik doe graag onderzoek naar de meest uiteenlopende onderwerpen en zet deze om naar toegankelijke kennisartikelen. Daarbij voeg ik de ervaring en kennis die ik zelf heb opgedaan in zowel zeer grote als kleinere bedrijven.