De transportketen stap voor stap uitgelegd

De logistieke keten bij internationale handel

logistics-and-transportation-freight-yard t20 JavNa4

Je stuurt een lading goederen op naar China en een paar dagen later wordt het daar keurig bezorgd. Wat is er in de tussentijd allemaal gebeurd? Wie heeft zich er allemaal mee bemoeid dat jouw pakje onbeschadigd op de juiste plek terecht komt? Een kijkje in de transportketen.

Onderstaande uitleg is vooral van toepassing op export

Klaar voor verzending

Allereerst is het natuurlijk zaak dat de vracht wordt klaargemaakt voor verzending. De verzender (jij in het geval van export of je leverancier in het buitenland in het geval van import) zorgt dat voldaan wordt aan de verpakkingseisen.

Aanmelden bij vervoerder

Als de verpakking in orde is en de bijbehorende documentatie klopt, kan het pakket aangemeld worden bij de vervoerder. Deze komt het dan ophalen of je brengt het naar een depot. In verschillende fases wordt je pakket gescand, zodat de vervoerder precies weet op welke locatie jouw zending zicht bevindt.

Depot

Je pakket gaat in de vrachtwagen naar een groter depot. Daar wordt nog een keer gecheckt of de zending voldoet aan de verpakkingseisen (maten, gewicht, kwaliteit verpakking) en documentatievoorschriften. Mocht er twijfel bestaan over de veiligheid, kan er een scan worden gemaakt met een röntgenapparaat. Alles in orde? Dan gaat het papierwerk vast vooruit naar het depot van bestemming en wordt je pakket klaargemaakt voor verzending.

Onderweg

Na de controles krijgt je pakket een sticker met barcode en wordt hij samen met andere zendingen in een rolcontainer gezet. Kleine pakketten gaan in een verzamelzak. Een vrachtwagen brengt ze vervolgens naar een air- of roadhub. Dit zijn grote centrale knooppunten in het netwerk van de transporteur. Hier worden zendingen gesorteerd en weer verstuurd via andere transportkanalen. Voor internationale zendingen wordt hier ook de douane-administratie afgehandeld. Vanaf dit punt wordt de zending per vrachtwagen of vliegtuig naar het land van bestemming gebracht.

Aankomst

Bij aankomst in het land van bestemming wordt je pakket nog eens gescand en vindt de douane afhandeling plaats. Geeft de douane groen licht? Dan wordt je pakket klaargezet voor transport.

Bezorging

De logistiek dienstverlener levert tenslotte het pakketje af bij de geadresseerde. Daar wordt een laatste scan gemaakt en zet de ontvanger een handtekening.

Wat vind je van dit artikel?

Auteur

Liesbeth Meenink