Hoe bepaal ik het salaris van mijn expat?
Goed voorbereid aan de onderhandeltafel

Als je werknemers in het buitenland stationeert horen daar vaak speciale voorwaarden bij. Hoe kom je tot een goed salaris en secundaire voorwaarden? Tips voor een goede onderhandeling met je expat.
Globalisering
Omdat steeds meer bedrijven kiezen voor lokale werknemers in het buitenland kunnen veel expats minder hoge eisen stellen. Ze hebben er immers concurrentie bijgekregen en dat weten ze. Jij als ondernemer moet afwegen of het slimmer is om lokaal personeel in te schakelen of om expats te stationeren in het land waar je bedrijf actief is of gaat zijn. Zet de voor- en nadelen op een rij gekoppeld aan de financiële beloning die jij ervoor over hebt. Zo kun je tijdens de contractbespreking met je expat een maximumbedrag in je hoofd houden als omslagpunt. Het punt waarop jij beter voor lokale krachten kunt kiezen.
Goede voorbereiding
Bereid je goed voor op de onderhandelingen. Bepaal vooraf op welke punten je absoluut gelijk moet krijgen en op welke terreinen je water bij de wijn kunt doen. Zo kun je slim krijgen wat je wilt. Zorg wel dat je redelijke eisen stelt, anders zul je geen juiste, gemotiveerde expat aan je bedrijf kunnen verbinden.
Benchmarken
Zorg dat je weet wat een redelijk salaris is in je branche en het land waar je expat terecht komt. Daarmee kun je je salarisvoorstel onderbouwen en tot een marktconform salaris komen. Hoe kom je tot een goede benchmark? Er zijn een hoop sites waar je kunt checken wat een werknemer zou moeten verdienen. In Nederland kennen we bijvoorbeeld de FNV Loonwijzer en het Salariskompas. Je kunt ook de CAO van je bedrijfstak gebruiken om meer inzicht in de beloning van je personeel te krijgen. Passende CAO’s vind je onder andere op de websites van veel vakbonden. Je kunt ook je netwerk van collega-werkgevers om advies vragen. Ga ook op zoek naar een salarisindicatie voor het land waar jij actief bent of gaat zijn. Kijk bijvoorbeeld op de website van de rijksoverheid (rvo.nl) voor meer informatie over het betreffende land en raadpleeg ook de Nederlandse ambassade in dat land. Internationale blogs en forums over en voor expats kunnen je ook meer inside informatie verschaffen.
Ken de kosten per land
Een belangrijke basis voor het salaris van de expat is een indicatie van de levenskosten in het betreffende land. Wil je dat je expat als god in Frankrijk leeft of is een modaal inkomen voldoende? Huisvesting is vaak een belangrijk onderdeel. Kijk of jij slim voor huisvesting kunt zorgen of daaraan kunt bijdragen als secundaire arbeidsvoorwaarde. Gebruik bijvoorbeeld de website Expat Arrivals om na te gaan wat een expat kan verwachten aan kosten in het betreffende land. Andere zaken waar je afspraken over kunt maken in het contract zijn:
werkvergunning / visa,
de werkplek,
hardware (desktop, laptop, tablet, smartphone, printer, apparatuur voor webconferencing, etc.),
software (programma’s, cloud-toepassingen),
vervoer (vliegreizen, auto, etc.),
scholing (voor expat zelf en zijn gezin),
gezondheidszorg,
lokale belastingen.
Raadpleeg bovengenoemde bronnen om per land een indicatie te krijgen van de kosten hiervoor. Ook is het belangrijk om af te spreken in welke munteenheid je gaat uitbetalen.
Avontuur voorop
Een laatste gouden tip: Haal tijdens de besprekingen regelmatig aan dat het niet alleen gaat om de financiële beloning, maar het buitenlandse avontuur voorop staat. Dit kan nogal eens helpen. Succes met de onderhandelingen!