Wat zijn de regels over vakantiegeld bij ontslag?

Hier heeft je medewerker recht op

14 juli 2020 2 minuten

Je bent als werkgever verplicht om je medewerkers minimaal 8% van het jaarlijks brutoloon aan vakantiegeld te geven. Maar hoe zit het met de uitbetaling van vakantiegeld na ontslag?

Personeelsvragen? Word lid van MKB Servicedesk

In de basis wordt vakantiegeld opgebouwd tussen 1 juni en 31 mei van het jaar erop. Vandaar dat de meeste werkgevers ook in mei of juni uitbetalen. Uiteraard ga je het afscheid van een medewerker niet precies timen rond eind mei. Hoe reken je de afrekening van vakantiegeld bij ontslag óf het einde van een contract precies uit?

Vakantiegeld bij ontslag

Als een medewerker niet functioneert, zit er soms niets anders op dan hem of haar te ontslaan. Een vervelende aangelegenheid waar veel bij komt kijken, bijvoorbeeld de afrekening van vakantiegeld. Bij ontslagen geldt de volgende regel: Ontsla je een medewerker? Dan betaal je het tot dat moment opgebouwde vakantiegeld bij de eindafrekening uit. Dit kan en mag niet op een later moment, aangezien je geen dienstverband meer hebt.

Voorbeeld uitbetaling bij ontslag

Hoe reken je precies uit hoeveel je in de praktijk moet betalen aan vakantiegeld bij ontslag? Dat lees je in dit voorbeeld:

Stel, je wilt een medewerker ontslaan per 1 augustus. De medewerker verdient op jaarbasis bruto € 38.400. Het vakantiegeld bedraagt 8% van dit loon: € 3.072. Aangezien je dit bedrag jaarlijks opbouwt en er pas drie maanden verstreken zijn, betaal je als werkgever € 3.072 / 12 * 3 = € 768 bruto aan vakantiegeld bij ontslag. Let op: dit is een bruto bedrag, hierover moet nog belasting worden betaald.

Vakantiegeld uitbetalen bij einde contract

Ben je niet tevreden met je medewerker, kun je hem of haar niet meer betalen of heb je deze persoon niet meer nodig? Dan kun je er ook voor kiezen om het contract te laten aflopen. Dit kan uiteraard alleen als er sprake is van een tijdelijk contract.

Voor de uitbetaling van het vakantiegeld maakt het niet uit of je medewerker ontslagen wordt, of dat het contract afloopt. Je betaalt het tot dan opgebouwde vakantiegeld direct bij de eindafrekening uit.

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.