SLIM-subsidie: laat je personeel gratis doorleren
Speciale scholingssubsidie voor het mkb
In 2022 is 49 miljoen euro beschikbaar gesteld onder de SLIM-subsidie. Deze subsidie helpt je te investeren in opleiding en ontwikkeling van je personeel. Daarmee blijf je een aantrekkelijke werkgever en laat je je onderneming beter aanpassen aan veranderende marktomstandigheden. Hoe zit de SLIM-regeling in elkaar? En hoe vraag je hem aan?
STAP-budget
Maximaal duizend euro subsidie voor bij- of omscholing
Op 1 juli 2022 gaat STAP tranch 3 van start: subsidie voor scholing, bedoeld voor werkenden en werkzoekenden. Via deze subsidie kan iemand maximaal € 1.000 ontvangen voor bij- of omscholing en ontwikkeling. Wat moet je weten over het STAP-budget en hoe vraag je het aan?
NL Leert Door: gratis scholing voor je werknemers
Alles over de subsidie voor doorontwikkeling
De arbeidsmarkt is in beweging. Oude banen verdwijnen en nieuwe banen ontstaan. Via het programma Nederland Leert Door subsidieert de overheid scholing en ontwikkeling voor een betere positie op de arbeidsmarkt. Wat moet je weten over NL Leert Door? Is het wat voor jou?
Van beoordeling naar FiT-gesprek: de kracht van preventie
Interview met Myrna van der Poel, HR manager bij Zorg van de Zaak
Binnen veel organisaties zijn functioneringsgesprekken nog altijd de norm. Elk jaar stromen de agenda’s van ondernemers en leidinggevenden daarom vol met deze afspraken waar medewerkers vaak knikkende knieën krijgen. Dat kan beter, vonden ze bij Zorg van de Zaak.
Het minimum jeugdloon: wat moet je weten als ondernemer?
Wat moet je jongere werknemers minimaal betalen?
Heb je een nieuwe medewerker aangenomen, maar is hij of zij onder de 21 jaar? Dan krijg je te maken met een minimum jeugdloon. In dit artikel lees je er alles over.
Hoe motiveer je personeel: 7 praktische tips
Geef vertrouwen en bied uitzicht op succes
Elk jaar is het op 1 maart Nationale Complimentendag. Oprechte complimenten zijn een manier om je personeel te motiveren. Personeel motiveren is meer dan alleen complimenten uitdelen en makkelijker dan je misschien denkt. Zeven praktische manieren om dit te doen.
Wandelen geeft ruimte voor andere gesprekken
Blog door Claudia Kuijer, Directeur Naviva Kraamzorg
De coronacrisis vraagt veel aanpassingsvermogen van ondernemers en personeel. De ene sector moet 200% gas geven terwijl de andere nagenoeg stilligt. Toch wordt er in beide situaties veel van werknemers gevraagd, met name in de emotionele belasting. Juist nu is het belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven om elkaar niet kwijt te raken. Je wilt voorkomen dat er een drempel ontstaat als straks de boel weer op orde is. Wandelen kan hier een positieve rol in spelen.
Dijk & Van Emmerik
Passie voor mens en werk
‘Vallen is niet erg. Blijven liggen wel.’ Sterker nog: blijven liggen is voor veel mkb’ers helemaal geen optie. Voor ons gedreven team van HR-deskundigen en arbeids- en organisatiepsychologen gelukkig ook niet. We weten namelijk uit ervaring dat bedrijven die tijdelijk stagneren, straks weer kunnen groeien. En dat ondersteuning door een goed HR-adviesbureau uitval voorkomt en het noodgedwongen afscheid van gewaardeerde medewerkers verzacht: ruim 95% van onze outplacement-kandidaten vindt binnen een half jaar nieuw werk dat bij hen past. Ook in crisistijd.
Wat is span of control?
Hoe zorg je dat de span of control rond de tien mensen blijft?
Het aantal mensen dat een manager of ander soort leidinggevende onder zich heeft, wordt een span of control genoemd. Een andere benaming is ook wel de reikwijdte van besturing. Wat is de limiet van deze span of control?
Je personeel sancties opleggen, wat zijn de mogelijkheden?
Tips en adviezen rondom sancties
Er zijn momenten waar je je medewerker op zijn gedrag wilt aanspreken en wellicht ernaar wilt handelen. Vooral als hij zich niet houdt aan de regels in je bedrijf of de verplichtingen in zijn arbeidsovereenkomst niet nakomt. Wat zijn de mogelijkheden?
Wat heb ik aan een personeelshandboek?
Waarom is zo'n handboek handig voor mijn bedrijf?
In een personeelshandboek leg je alle interne regels en richtlijnen op het gebied van personeelszaken binnen je bedrijf vast. In de praktijk is dit handboek een onmisbare aanvulling op het arbeidscontract.
De Wab en oproepkrachten: wat moet je weten?
De gevolgen van de Wet Arbeidsmarkt in Balans
De arbeidsmarkt is sinds januari 2020 een stuk gunstiger geworden voor de Nederlandse oproepkracht. De WAB, Wet Arbeidsmarkt in Balans, zorgt ervoor dat oproepkrachten veel meer zekerheid hebben. Wat is er precies veranderd?
Hoe maak ik een werkrooster?
Stappenplan: werkrooster maken
Ondernemers werken nog steeds graag met Excel (of tegenwoordig ook Google Spreadsheets). Je kunt hiermee prima een werkrooster maken. Lees het stappenplan en je maakt makkelijk zelf een vakantieplanning, weekplanning, verlofkaart en/of ploegenrooster!
Hoe maak je resultaatafspraken met je medewerkers?
Geef ze verantwoordelijkheid
De flexibiliteit van thuiswerken vergt een flinke dosis verantwoordelijkheidsgevoel van je werknemers. Maak daarom resultaatafspraken. Dan weet iedereen waar hij of zij aan toe is, en dat werkt wel zo prettig.
Wat is werktijdverkorting?
Behoud je personeel ook bij onverwachte tegenvallers
Wanneer je bedrijf een onverwachte tegenvaller te verwerken heeft, zoals brand of een overstroming, dan kan het zijn dat je (tijdelijk) minder medewerkers nodig hebt. Maak gebruik van werktijdverkorting.
Wat is employability?
De voordelen van breed inzetbaar personeel
Elke ondernemer moet daadkrachtig kunnen inspelen op actuele en toekomstige ontwikkelingen. Dat kan alleen met goed gemotiveerde medewerkers die hun vakkennis bijhouden en op meerdere plekken inzetbaar zijn. In dat geval zit het goed met de employability in je bedrijf.
Checklist planningsgesprek
Alles wat je als leidinggevende en medewerker moet weten
Als je als leidinggevende of medewerker goed over wilt komen in een planningsgesprek, moet je goed voorbereid zijn. Met een handige checklist weet je waar je van tevoren en tijdens het gesprek aan kunt denken.
Hoe houd ik een functioneringsgesprek?
De belangrijkste do’s en don’ts
Het geheim van een succesvolle onderneming zit ‘m vooral in goed gemotiveerd personeel. Houd daarom geregeld een functioneringsgesprek. Je polst hoe het er bij individuele medewerkers voor staat en waar kan worden bijgestuurd.