Hoe maak je resultaatafspraken met je medewerkers?

Geef ze verantwoordelijkheid

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws rondom corona en ondernemen?

De flexibiliteit van thuiswerken vergt een flinke dosis verantwoordelijkheidsgevoel van je werknemers. Maak daarom resultaatafspraken. Dan weet iedereen waar hij of zij aan toe is, en dat werkt wel zo prettig.

Als je medewerkers thuis werken, heb je automatisch veel minder zicht op hun werkzaamheden. Daarom is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over het werk. Leg uit wat er gedaan moet worden en hoe ze deze doelstellingen kunnen bereiken. Dan weet je werknemer precies wat er van hem of haar wordt verwacht.

Stimuleer het verantwoordelijkheidsgevoel

Misschien zou je in de ‘oude situatie’ veel meer betrokken zijn bij de fase tussen de wat en de hoe. In de ‘nieuwe situatie’ zul je de invulling van deze fase meer aan je werknemer over moeten laten. Geef ze die verantwoordelijkheid ook. Zo stimuleer je hun eigen initiatief en ondernemerschap, wat ervoor zorgt dat de werknemer zich meer betrokken voelt bij jouw bedrijf.

Duidelijke afspraken maken

‘Je werknemers de ruimte geven’ betekent niet dat je alle teugels moet laten vieren. Dat kan namelijk een averechts effect hebben. De meeste werknemers hebben restricties nodig en willen weten wat er van ze wordt verwacht. Ook willen ze weten of ze hun werk wel goed doen. Spreek daarom regelmatig af om vorderingen te bespreken. Dat kan via de telefoon of via internet, maar je kan elkaar ook ergens ontmoeten om de zaken face-to-face bespreken.

Tips

  • Maak duidelijk onderscheid tussen wat er bereikt moet worden en de hoe dat moet gebeuren;

  • Begin met een beetje verantwoordelijkheid en bouw dat uit tot meer als blijkt dat de werknemer er goed mee om kan gaan;

  • Spreek een vast moment af om vorderingen te bespreken;

  • Maak je werknemer duidelijk dat hij altijd bij jou of iemand anders met meer ervaring aan kan kloppen wanneer hij er niet uitkomt;

  • Beloon je werknemer als hij goed werk heeft verricht.

Wat vind je van dit artikel?