De Wab en oproepkrachten: wat moet je weten?

De gevolgen van de Wet Arbeidsmarkt in Balans

De Wab en oproepkrachten wat moet je weten

Voldoe jij aan de WAB?

De arbeidsmarkt is sinds januari 2020 een stuk gunstiger geworden voor de Nederlandse oproepkracht. De WAB, Wet Arbeidsmarkt in Balans, zorgt ervoor dat oproepkrachten veel meer zekerheid hebben. Wat is er precies veranderd?

Het idee is dat oproepkrachten een betere positie op de arbeidsmarkt krijgen door de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans: WAB. Oproepkrachten waren voor werkgevers namelijk een stuk aantrekkelijker dan vaste krachten, doordat je ze veel flexibeler kon inzetten. De overheid wil dit verschil kleiner maken.

Wat is een oproepkracht?

Je hebt te maken met een oproepkracht wanneer je een werknemer kunt oproepen om te komen werken. Je hoeft dus niet te betalen als er niet gewerkt wordt. In de basis zijn er drie soorten oproepcontracten:

Lees hier alles over de verschillende vormen van oproepcontracten.

Wet Arbeidsmarkt in Balans voor oproepkrachten

Voor ondernemers die met oproepkrachten werken, is sinds januari 2020 veel veranderd dankzij de WAB. Oproepkrachten moeten minimaal vier dagen van tevoren te horen krijgen wanneer ze moeten werken Zeg je minder dan vier dagen van tevoren af of pas je de uren aan? Dan moet je het oorspronkelijke aantal uren toch betalen.

Daarnaast ben je als werkgever verplicht om je oproepkrachten na een jaar een vast contract voor te leggen. Dit hoeven ze niet te accepteren; als je medewerker liever op dezelfde manier doorwerkt, kan dat gewoon. Wel moet je de mogelijkheid om in vaste dienst te treden elk jaar opnieuw aanbieden.

Opzegtermijn oproepkracht WAB

Ook de regels rondom de opzegtermijn zijn veranderd. Deze is namelijk sinds de invoering van de WAB voor oproepkrachten gelijkgesteld aan de oproeptermijn, vier dagen dus. 

Wel kan het voorkomen dat de cao in jouw branche een kortere oproeptermijn en dus opzegtermijn is afgesproken. Tussentijds opzeggen kan alleen als je dit in de arbeidsovereenkomst hebt opgenomen.

Voor seizoensarbeid gelden weer andere regels. Daar kan in de cao worden vastgelegd dat er überhaupt geen oproeptermijn en opzegtermijn is.

Wet arbeidsmarkt in balans: payroll

Er is veel veranderd door de invoering van de WAB. Oproepkrachten zijn niet de enigen die van deze wet profiteren. Ook medewerkers die je inhuurt via een payroller krijgen betere voorwaarden. Zij krijgen minimaal dezelfde arbeidsvoorwaarden als iemand die bij jouw bedrijf in vaste dienst is.

Wat vind je van dit artikel?

Pauline Veenstra

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.