Partnerverlof 2020; wat moet je weten als werkgever?

Zo werkt geboorteverlof voor partners

22 juli 2020 2 minuten

Heeft de partner van je medewerker een kindje gekregen? Dan wil hij of zij vast extra tijd doorbrengen met de kleine. Hier zijn wettelijke afspraken over gemaakt. Lees in dit artikel alles over het partnerverlof in 2020.

Personeelsvragen? Word lid van MKB Servicedesk

Hoe werkt partnerverlof?

Als een van je medewerkers een kindje krijgt, maar niet zelf bevalt, heeft hij of zij recht op een aantal verlofdagen. Sinds 1 januari 2019 ben je als werkgever verplicht om de werknemer het aantal normale werkuren per week betaald vrij te geven. Als een werknemer bijvoorbeeld 40 uur per week werkt, krijgt hij of zij ook 40 uur geboorteverlof.

Deze dagen moeten binnen vier weken na de geboorte van het kind worden opgenomen, ook wanneer het kindje nog een tijd in het ziekenhuis ligt. De uren hoeven niet allemaal in één keer worden opgenomen, de werknemer mag deze verspreiden over de vier weken.

Niet iedereen heeft zomaar recht op dit verlof. Een partner krijgen alleen partnerverlof als hij of zij:

  • Het kind erkent en

  • Met de moeder getrouwd is of

  • Haar geregistreerd partner is of

  • Ongehuwd met haar samenwoont.

Let op: voldoet de werknemer aan deze voorwaarden? Dan mag je het verzoek als werkgever niet weigeren.

Aanvullend partnerverlof in 2020

Naast het standaard partnerverlof, kan een werknemer sinds juli 2020 ook aanvullend partnerverlof aanvragen. Voor veel ouders is het standaard partnerverlof niet genoeg om een fijne start te maken met het nieuwe gezin. Het is een enorme verandering, waarbij het prettig is als allebei de ouders aanwezig zijn. Daarom is op 1 juli het aanvullende partnerverlof ingevoerd.

Sinds deze datum krijgen partners maximaal vijf weken aanvullend verlof, naast het standaard partnerverlof. Deze regeling wordt ook wel het aanvullend geboorteverlof voor vaders genoemd. Uiteraard geldt deze regeling ook bij twee moeders.

Tip: Op 1 juli 2020 zijn nog meer wetswijzigingen doorgevoerd. In dit artikel lees je er alles over.

Wie betaalt het aanvullend partnerverlof 2020?

Nu horen we je al denken: ‘wie gaat dat betalen?’. Waar je als werkgever verplicht bent om het standaard partnerverlof te vergoeden, is dat bij het aanvullend partnerverlof niet zo. Dit wordt betaald door het UWV, je medewerker krijgt dan 70% van het normale loon. Als werkgever moet je dit aanvullende partnerverlof nog wel aanvragen bij het UWV. Het is gebruikelijk om de uitkering over te laten maken naar jou als werkgever, je betaalt de 70% van het loon dan door aan de werknemer. 

Goed om te weten: dit extra verlof mag pas aangevraagd worden wanneer het standaard partnerverlof is opgenomen. Je werknemer moet het verlof binnen zes maanden na de geboorte van het kind opnemen.

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.