Heeft de partner van je medewerker een kindje gekregen? Dan wil hij of zij vast extra tijd doorbrengen met de kleine. Hier zijn wettelijke afspraken over gemaakt. Lees in dit artikel alles over het partnerverlof in 2020.
In dit artikel
Hoe werkt partnerverlof?
Als een van je medewerkers een kindje krijgt, maar niet zelf bevalt, heeft hij of zij recht op een aantal verlofdagen. Sinds 1 januari 2019 ben je als werkgever verplicht om de werknemer het aantal normale werkuren per week betaald vrij te geven. Als een werknemer bijvoorbeeld 40 uur per week werkt, krijgt hij of zij ook 40 uur geboorteverlof.
Deze dagen moeten binnen vier weken na de geboorte van het kind worden opgenomen, ook wanneer het kindje nog een tijd in het ziekenhuis ligt. De uren hoeven niet allemaal in één keer worden opgenomen, de werknemer mag deze verspreiden over de vier weken.
Niet iedereen heeft zomaar recht op dit verlof. Een partner krijgen alleen partnerverlof als hij of zij:
Het kind erkent en
Met de moeder getrouwd is of
Haar geregistreerd partner is of
Ongehuwd met haar samenwoont.
Let op: voldoet de werknemer aan deze voorwaarden? Dan mag je het verzoek als werkgever niet weigeren.
Aanvullend partnerverlof in 2020
Naast het standaard partnerverlof, kan een werknemer sinds juli 2020 ook aanvullend partnerverlof aanvragen. Voor veel ouders is het standaard partnerverlof niet genoeg om een fijne start te maken met het nieuwe gezin. Het is een enorme verandering, waarbij het prettig is als allebei de ouders aanwezig zijn. Daarom is op 1 juli het aanvullende partnerverlof ingevoerd.
Sinds deze datum krijgen partners maximaal vijf weken aanvullend verlof, naast het standaard partnerverlof. Deze regeling wordt ook wel het aanvullend geboorteverlof voor vaders genoemd. Uiteraard geldt deze regeling ook bij twee moeders.
Tip: Op 1 juli 2020 zijn nog meer wetswijzigingen doorgevoerd. In dit artikel lees je er alles over.
Wie betaalt het aanvullend partnerverlof 2020?
Nu horen we je al denken: ‘wie gaat dat betalen?’. Waar je als werkgever verplicht bent om het standaard partnerverlof te vergoeden, is dat bij het aanvullend partnerverlof niet zo. Dit wordt betaald door het UWV, je medewerker krijgt dan 70% van het normale loon. Als werkgever moet je dit aanvullende partnerverlof nog wel aanvragen bij het UWV. Het is gebruikelijk om de uitkering over te laten maken naar jou als werkgever, je betaalt de 70% van het loon dan door aan de werknemer.
Goed om te weten: dit extra verlof mag pas aangevraagd worden wanneer het standaard partnerverlof is opgenomen. Je werknemer moet het verlof binnen zes maanden na de geboorte van het kind opnemen.