Verhuisverlof: heeft je medewerker er recht op?

Zo regel je vrije dagen voor verhuizen

verhuizen-verhuisverlof-vrije-dagen-man-vrouw-nieuwe-woning-huis

Als een medewerker gaat verhuizen, dan kan de vraag om verhuisverlof opkomen. Ben je als werkgever verplicht om je medewerker vrije dagen te geven voor het verhuizen van z'n spullen? In dit artikel lees je wat verhuisverlof inhoudt, waarom je het wel of niet kunt aanbieden en of verhuisverlof wettelijk verplicht is.

Verhuisverlof: zijn verhuisdagen wettelijk geregeld?

Nee, verhuisverlof is geen wettelijk vastgestelde verlofregeling. Maar je kunt je medewerker wel bijzonder verlof geven, dat bedoeld is voor bijzondere gebeurtenissen. Zo vallen ook verlof bij een overlijden en verlof bij trouwen en jubilea onder bijzonder verlof, en daar worden vaak wel vrije dagen voor gegeven. 

Omdat verhuisverlof een vorm van bijzonder verlof is, is dit vaak vastgelegd in een cao. Als je daar niet mee te maken hebt, kun je dit zelf vastleggen in een arbeidsovereenkomst of het personeelshandboek. Gemiddeld geven werkgevers in Nederland 2 vrije dagen als verhuisverlof. 

Heeft een medewerker recht op verhuisdagen?

Dat hangt af van of het is vastgelegd in de cao, de arbeidsovereenkomst of het personeelshandboek. Volgens de wet ben je als werkgever niets verplicht, maar het past wel bij goed werkgeverschap

Verhuizen kan vermoeiend en stressvol zijn. Om het wat soepeler te laten verlopen, kun je als werkgever kiezen voor verhuisverlof. Zo bevorder je de werk-privébalans

Hoe regel je verhuisverlof binnen je bedrijf?

Als je eenmaal weet hoe je vrije dagen voor verhuizen wilt regelen, dan is het verstandig om een proces te bedenken voor het aanvragen ervan. Volg deze stappen voor het implementeren van verhuisverlof:

  • Stap 1: Stel een beleid op: voor wie geldt verhuisverlof, om hoeveel dagen gaat het en hoe vragen werknemers het aan? 

  • Stap 2: Communiceer de afspraken met iedereen binnen de organisatie, bijvoorbeeld op het intranet, in het personeelshandboek of door het op te nemen in arbeidsovereenkomsten.

  • Stap 3: Beheer aanvragen voor verhuisverlof net als andere aanvragen voor verlof. Zodra je hoort dat iemand gaat verhuizen, kun je hem of haar actief wijzen op de regels voor het aanvragen ervan 

  • Stap 4: Evalueer je beleid regelmatig. Niet alleen op de kaders van de cao, de arbeidsovereenkomst of het personeelshandboek, maar ook of het aanvraagproces goed werkt.

Wat vind je van dit artikel?

Lian de Snoo

Auteur

Lian de Snoo

Als Juffrouw Taal help ik ondernemers in het mkb aan en met ijzersterke content. Door lekker leesbare en vindbare teksten voor ze te schrijven of door hen te leren hoe ze dat zelf kunnen doen.