Voorbereidingen voor een kampeerboerderij

Het begin: veel om je heen kijken

natuur, kamperen

Je hebt een stuk land, bijvoorbeeld omdat je boer bent, en je wilt eigenlijk wel een kleine camping beginnen. Hoe pak je dit aan? Bekijk eerst de kansen en ga het dan uitvoeren.

Belangrijk is de scheiding in stappen. Je hebt allereerst het verkennen van de mogelijkheden. Pas daarna ga je uitvoeren. Het verkennen is zeer belangrijk. Pas daarna begin je met schrijven van een bedrijfsplan.

Het begin

Overleg met mensen in je omgeving over het beginnen van een kampeerboerderij. Dit kunnen vrienden zijn, collega’s maar bovenal je gezin. Het opstarten van een nieuw bedrijf heeft namelijk altijd invloed op de situatie in het gezin. Door dingen van te voren te bespreken, haal je al veel misverstanden uit de wereld.

Blijf reëel

Probeer zo onpartijdig mogelijk te kijken naar de mogelijkheden van een kampeerboerderij. Is er wel een markt voor in jouw omgeving? Zijn er niet al teveel concurrenten? Volgens stichting LaMi wordt er nog te weinig creatief gedacht bij het beginnen van een kampeerboerderij. Je verbouwt de schuur en de mensen komen wel, bijvoorbeeld via de plaatselijke VVV. Zo werkt dat niet altijd. Overweeg bijvoorbeeld een franchise te beginnen. Je eigen onderneming moet dan wel aan de eisen van het moederbedrijf voldoen maar al vanaf het begin heb je een naamsbekendheid en ook de promotie wordt grotendeels al voor je gedaan. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om het ook helemaal zelf te doen. Organiseer eens brainstormsessies met vrienden of collega’s over je boerderij. Lees hier meer over de kunst van ideeën verzinnen.

Leer en kijk

Ga ook eens naar andere boerderijen kijken. Hoe pakken zij het aan en wat zijn de goede en slechte punten? Wat zou je ook wel willen doen en wat wil je juist anders aanpakken? Je hoeft niet het wiel helemaal opnieuw uit te vinden. Begin met je eigen ervaringen bij andere slaapgelegenheden en verbeter dan alles waar je zelf ooit aan hebt geërgerd.

Informatie

Als je vervolgens informatie gaat verzamelen, doe dat zo neutraal mogelijk. Ga niet tegen iedereen vertellen dat er een fantastische boerderij komt, je bent je alleen maar aan het oriënteren. Maak kopies, bewaar kopies en doe alles netjes in een map. De informatie zul je later zeker nodig hebben.

De voorbereidingen zijn achter de rug, nu gaat het echte bedrijf starten beginnen. Lees in dit artikel hier meer over.

Wat vind je van dit artikel?