Hoe kom ik aan een goed idee?

De kunst van ideeën genereren
Een goed idee is de basis van elk bedrijf. Voordat je kunt beginnen met ondernemen, is het belangrijk dat je start met een sterk idee. Maar hoe pak je dat nou goed aan?
Ben jij een groeibedrijf?
Klik hier
Pensioen voor groeibedrijven
Download de brochure
Meer lezen over een bedrijf starten?
Klik hier
Ga naar de startersdesk
Naar de desk
Wat is innovatie?
Klik hier
Lees het whitepaper
Naar MijnMKB

Haal de ideeën uit je omgeving

Ga netwerken. Zoek mensen op die verstand van zaken hebben, zowel binnen als buiten je branche. Ze bieden je een nieuw perspectief waarmee je andere ideeën kunt opdoen. Dezelfde problemen worden door een ander misschien anders of beter opgelost.
 
Marijke Leidelmeijer van bass- en gitaarspeciaalzaak Hi Gain Guitar was niet tevreden met de service in muziekwinkels. “Je komt binnen en je wordt niet eens geholpen door het personeel. Terwijl je daar met vragen staat. Dat kan echt niet”, vertelt Marijke. Daarom startte zij met haar vriend een eigen muziekspeciaalzaak. “We hebben heel veel onderzoek gedaan van tevoren en met vrienden en vreemden gesproken over ons idee, zodat we goed wisten wat de muzikanten wel of niet misten. Daarbij hebben we markt- en concurrentieonderzoek gedaan, zodat we een goede strategie konden bepalen.”
 
Kortom: bespreek je gedachten met zoveel mogelijk mensen. Let er hierbij wel op patenten en octrooien, zodat niemand er met jouw ideeën vandoor gaat.  
 

Verzin zelf nieuwe ideeën

Een andere veelgebruikte manier om tot een nieuw idee te komen is ‘brainstormen’. Er zijn verschillende manieren van brainstormen, maar elke methode heeft een aantal basisregels en een aantal standaard stappen die doorlopen worden.
 

Standaard stappen

De standaard stappen die je kunt doorlopen zijn:
 
 1. Formuleren en bespreken van het probleem
  Voordat je begint moet iedereen die meedoet op de hoogte zijn van het probleem.
 2. Herformuleren van het probleem
  Het probleem herformuleren en alle facetten toelichten om zo het probleem zo goed mogelijk de identificeren. Dit wordt ook wel ‘een stapje terug’ nemen genoemd. 
 3. Kiezen van een uitgangsformulering
  Het probleem moet duidelijk worden geformuleerd, zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is.
 4. Warmdraaien
  Warmdraaien is belangrijk om iedereen in een stemming van ‘out of the box’ denken te brengen. Tijdens deze fase wordt er niks genoteerd. Het gaat er vooral om een sfeer te creëren waarin ieder de meest buitensporige ideeën durft te opperen.
 5. Brainstormen
  Bij het brainstormen worden alle ideeën genoteerd. Een begeleider van de sessie probeert iedereen zoveel mogelijk te stimuleren om met vreemde ideeën te komen en door te denken op elkaars ideeën. Uiteindelijk zal dit een lange lijst met uiteenlopende ideeën opleveren.
 6. Evaluatie
  Uit de honderden ideeën die mogelijk zijn bijeengebracht, moeten vervolgens de meest bruikbare ideeën worden geselecteerd, geëvalueerd en verder uitgewerkt. Dit is geen onderdeel van de brainstormsessie zelf.
 

Internet

Een andere manier om tot nieuwe ideeën te komen is om handig gebruik te maken van het internet. Bij het Octrooicentrum Nederland kan je inspiratie opdoen voor je uitvinding en voorkomen dat je het wiel opnieuw uitvindt. Via onderzoek in de octrooidatabanken kan je een goed beeld krijgen van wat er al bekend is binnen het technische vakgebied van je vinding, van interessante ontwikkelingen en trends, en van eventuele partners of concurrenten. Tevens voert het Octrooicentrum Nederland onderzoeken uit en geeft zij nuttige brochures uit.
 
Harry Hoogewoonink, bedrijfsadviseur bij de Kamer van Koophandel, heeft ook nog advies voor startende ondernemers. “Je moet er eerst goed over nadenken of jij wel geschikt ben om te ondernemen. Ben je creatief? Kun je goed luisteren? Ben je alert en kun je snel beslissen? Dat is erg belangrijk.” Daarna kun je pas verder, volgens Harry. “Bezoek beurzen om je idee te toetsen, zo blijf je ook in contact met de markt. Misschien bestaat er al wel zoiets en moet je je idee aanpassen. Het is heel erg belangrijk om uniek te zijn.”

Vraag niet beantwoord of nog een vraag?

MKB Servicedesk helpt je graag verder!

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten