Duurzame Dinsdag 2021

Een dag volop innovatieve ideeën over duurzaamheid

10 september 2021

Duurzame dinsdag is de dag waarop het kabinet de Duurzame Dinsdag-koffer ontvangt vol duurzame initiatieven en ideeën uit de samenleving en het bedrijfsleven. Ook is er een duurzame lintjes-regen. En de dag eindigt met een duurzame troonrede. Wat is er dit jaar gebeurd op Duurzame Dinsdag, de eerste dinsdag van september?

Wat is Duurzame Dinsdag?

Het mag duidelijk zijn: Duurzame Dinsdag is de Prinsjesdag van de duurzaamheid. Het is de dag waarop de politiek nog eens extra herinnerd wordt aan het belang van duurzaamheid. Dit jaar vond Duurzame Dinsdag plaats op 7 september 2021.

Op Duurzame Dinsdag wordt de aandacht gevestigd op succesvolle en innovatieve duurzame initiatieven, onder andere van ondernemers die met hun bedrijf duurzaamheid uitdragen. Ze laten daarmee zien dat succesvol ondernemen en duurzaamheid een goed huwelijk is.

Duurzame themaprijzen 2021

Ieder jaar worden er themaprijzen uitgedeeld voor onder andere bedrijven die op innovatieve wijze een steentje bijdragen aan een duurzamere wereld. Een paar prijswinnaars van dit jaar:

Lidl Voedselprijs

De Lidl Voedselprijs is gegaan naar SUNT Food - The Banana factory. SUNT Food heeft een duurzame oplossing ontwikkeld voor de grote hoeveelheden bananen die jaarlijks afgekeurd en weggegooid worden, omdat deze niet voldoen aan de standaarden van de supermarkten.

ING Circulair Ondernemenprijs

De ING Circulair Ondernemenprijs is gegaan naar Veridis. Dit bedrijf heeft een analysetechniek ontwikkeld om de kwaliteit en samenstelling van gerecycled plastic inzichtelijk te maken. Hiermee kan makkelijker onderscheid gemaakt worden tussen laagwaardig en hoogwaardig plastic, zodat er meer hoogwaardig plastic gebruikt kan worden en er meer circulariteit is.

Greenchoice Energieprijs

De Greenchoice Energieprijs is gegaan naar Solarge. Solarge is een producent van lichtgewicht, circulaire zonnepanelen. Deze lichtgewicht zonnepanelen zijn geschikt voor daken die traditionele zonnepanelen niet kunnen dragen. Hierdoor is er voor meer Nederlandse huishoudens potentie om over te stappen op duurzame zonne-energie.

Duurzame Troonrede

Werner Schouten, voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging (JKB), sprak de duurzame troonrede uit. Daarin had hij het over generatiegerechtigheid en riep hij op tot echte verduurzaming, zeker gezien de alarmerende klimaatrapporten van de afgelopen tijd. Hij pleitte voor een leefbare, klimaatneutrale wereld en stelde dat de politiek zich te veel focust op de cijfers in plaats van op een duurzame oplossing waar de volgende generaties mee kunnen leven.

Koffer met duurzame ideeën

Als vast onderdeel wordt de Duurzame Dinsdag-koffer met duurzame ideeën aan de staatssecretaris overhandigd. Dit jaar bevatte deze koffer maar liefst 414 duurzame ideeën van onder andere burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties. 

Duurzaamheid voor ondernemers

Een dag als Duurzame Dinsdag onderstreept het belang van verduurzamen voor burgers én bedrijven. Veel ondernemers snappen dat zij hierin het voortouw moeten nemen en investeren in een duurzaam bedrijf door bijvoorbeeld hun CO2-voetafdruk te reduceren en in te zetten op een circulaire bedrijfsvoering. Duurzame initiatieven en subsidieregelingen zijn bijvoorbeeld:

Lees meer over de mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid het dossier Duurzaamheid.

Auteur

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.