Hoe werkt de compensatieregeling voor de transitievergoeding?

Ontvang compensatie bij ontslag van zieke werknemer

16 juli 2020

Als je een langdurig zieke medewerker wilt ontslaan, moet je een transitievergoeding betalen. Een flinke som geld, gelukkig is er een compensatie voor de transitievergoeding beschikbaar sinds 2020. Hoe werkt dit precies?

Personeelsvragen? Word lid van MKB Servicedesk

Regeling compensatie transitievergoeding 2020

Zieke werknemers kunnen je behoorlijk veel geld kosten. Je bent als werkgever namelijk verplicht om het loon door te betalen tot ze weer beter zijn. Dat is natuurlijk niet zo erg wanneer je medewerker voedselvergiftiging heeft. Als hij of zij langer ziek is, ben je verder van huis.

De kosten voor een zieke medewerker kunnen namelijk behoorlijk oplopen. Het is daarom best voor te stellen dat je liever afscheid van elkaar neemt. Daarom mag je na twee jaar ziekte bij het UWV ontslag voor hem of haar aanvragen. Dit gaat echter niet zomaar, je moet wel een flinke transitievergoeding betalen.

Gelukkig is sinds 1 januari 2020 een compensatieregeling voor de transitievergoeding ingevoerd, toepasselijk genaamd: Regeling compensatie transitievergoeding. Je krijgt de betaalde transitievergoeding dan weer teruggestort van het UWV. De compensatieregeling vraag je aan bij het UWV.

Goed om te weten: deze regeling geldt niet alleen voor nieuwe ontslagen. Je kunt het met terugwerkende kracht aanvragen vanaf 2015. Even in de administratie duiken dus!

Voorwaarden voor transitievergoeding compensatie

Niet iedereen komt in aanmerking voor de compensatieregeling voor de transitievergoeding. Je moet namelijk aan een drietal voorwaarden voldoen:

  1. Je hebt de werknemer ontslagen vanwege langdurige ziekte,

  2. Deze werknemer had recht op een transitievergoeding,

  3. Je hebt deze transitievergoeding daadwerkelijk betaald.

Hoe hoog is de transitievergoeding?

Transitievergoeding berekenen? Check onze tool.

Je moet je transitievergoeding dus eerst zelf voorschieten. Om erachter te komen hoe hoog deze is, kijk je naar het maandsalaris en de duur van het dienstverband:

  • De transitievergoeding is niet hoger dan € 83.000, tenzij het jaarsalaris boven de € 83.000 uitkomt. In dat geval is de transitievergoeding gelijk aan het jaarsalaris.

  • Voor elk volledig jaar dat de medewerker in dienst was, betaal je een derde maandsalaris.

  • Voor de overgebleven periode (korter dan een jaar) betaal je het bruto salaris, gedeeld door het bruto maandsalaris. Dit bedrag vermenigvuldig je met een derde maandsalaris en deel je door twaalf.

  • Meer over de berekening van de transitievergoeding (bij ziekte) en een rekenvoorbeeld lees je in dit artikel

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.