Wat is de gebruikelijkloonregeling?

Regels Belastingdienst rond hoogte loon DGA
Wanneer je directeur-grootaandeelhouder (DGA) bent, en dus een aanmerkelijk belang hebt in het bedrijf waarvoor je werkt, geldt voor jou de gebruikelijkloonregeling. Maar wat houdt deze regeling precies in?
De Belastingdienst verwacht dat jij als DGA een loon krijgt dat normaal is voor het niveau waarop je werkt en de hoeveelheid arbeid die je verricht. Hoe hoog dat loon moet zijn, bepaalt de Belastingdienst. Het kabinet stelt voor dat vanaf 2017 het belastbare loon van directeur-grootaandeelhouders (dga’s) van innovatieve startups voor de toepassing van de gebruikelijkloonregeling mag worden vastgesteld op het wettelijke minimumloon. Dit komt neer op ongeveer € 20.000. In 2020 is het gebruikelijk loon vastgesteld op 46.000 euro. Je wordt geacht dit bedrag jaarlijks aan loon te ontvangen, dus het is in zekere mate verplicht. Echter is er een aantal uitzonderingen.
 

Hoger loon

Het is mogelijk jezelf als DGA een hoger loon uit te keren. Indien het loon in het meest vergelijkbare dienstverband hoger ligt dan 46.000 euro, dien je jezelf ten minste 75 procent van dit loon uit te keren. Mits je met 75 procent van dat loon op 46.000 euro of meer uitkomt. Wanneer er medewerkers in het bedrijf zijn die meer dan 46.000 euro per jaar verdienen, dient het salaris van de DGA gelijk te zijn aan dat van de meest verdienende medewerker.
 
Hoewel de gebruikelijkloonregeling voorschrijft dat een DGA doorgaans 46.000 euro zou moeten verdienen, kan de Belastingdienst eisen dat je jezelf meer betaalt. Zo kreeg Corendon-oprichter Atilay Uslu in 2014 een boete van enkele tonnen omdat hij zichzelf als DGA ‘slechts’ 150.000 euro aan salaris gaf.
 

Lager loon

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat 46.000 euro te hoog is voor het soort werkzaamheden dat jij als DGA verricht. In dat geval moet je dat aannemelijk maken. Je moet een vergelijking maken met de meest vergelijkbare werkzaamheden in loondienst.
 

Starter

Ben je een starter en ben je nog niet in de positie om jezelf loon uit te keren? Dan moet je, om boetes te voorkomen, vrijstelling vragen van de gebruikelijkloonregeling aan de fiscus. Dat doe je door een brief te schrijven naar de afdeling Loonheffingen van jouw belastingkantoor waarin je om vrijstelling vraagt. Deze brief heeft een vrije vorm. Belangrijk is dat je hierin aangeeft om welke onderneming het gaat, waarom er vrijstelling wordt gevraagd en wie de contactpersoon voor de fiscus is.

Vraag niet beantwoord of nog een vraag?

MKB Servicedesk helpt je graag verder!

Hoe kan ik groei financieren?

Opties voor starters en vergevorderde mkb'ers
Heb je geld nodig voor je groeiplannen? Ricardo Tacken, specialist groei & innovatie van ABN AMRO geeft je enkele praktische tips. Hij spreekt over gestapeld financieren - het combineren van financieringsvormen en subsidies. Tacken noemt enkele goede opties voor starters en vergevorderde mkb'ers om aan geld te komen voor groei.
hoe-kan-groei-financieren-27815114742.png

Ondernemer spaart liever zelf voor pensioen

2 procent wil al stoppen voor 50ste
Hoe ziet jouw financiële toekomst eruit? Uit het grote pensioen onderzoek van Dutch Network Group (waaronder MKB Servicedesk) blijkt dat ondernemers...

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten