Kleine bedrijven worden snel verkocht

Kwart van verkopen gebeurt zonder tussenkomst van adviseur

20 februari 2020

Zestig procent van de bedrijven die worden verkocht, zijn totaal afhankelijk van de directeur. Dit is de conclusie van een onderzoek uitgevoerd door de Kamer van Koophandel en Hogeschool Utrecht. Ook blijkt meer dan de helft van de bedrijven met minder dan tien werknemers binnen een jaar te worden verkocht. Bovendien wordt bij een kwart van de verkopen geen gebruik gemaakt van een adviseur.

Onderzoeksleider Lex van Teeffelen, die op het onderwerp gaat promoveren: "De meeste bedrijven zijn heel klein en de verkoop gaat heel snel. Sommige bedrijven worden zonder voorbereiding van de hand gedaan. De ondernemer krijgt een onverwacht aanbod en als dat hoog genoeg is, gaat de verkoop heel snel."

Bekende

Nog een reden voor de snelle verkoop is dat de ondernemer zijn bedrijf meestal aan een bekende verkoopt, zoals een leverancier of branchegenoot. Van Teeffelen: "Dat maakt het verkoopproces blijkbaar gemakkelijk: er worden minder adviseurs ingeschakeld dan we verwachtten. Zelfs het boekenonderzoek wordt zelden gedaan."

Nadelen

"De korte voorbereidingstijd heeft wel nadelen. Bedrijven moeten namelijk met de Belastingdienst afrekenen over de verkoopwinst, tenzij je jaren van tevoren allerlei fiscale maatregelen treft", aldus de onderzoeker. "Mijn conclusie is dat bij het merendeel van de bedrijven die worden verkocht de verkoop gemakkelijk en snel gaat. maar slechts een op de zeven bedrijven wordt daadwerkelijk verkocht. De rest houdt er gewoon mee op." Van Teeffelen vraagt zich af of er neit meer bedrijven verkoopbaar zijn. "Zelfs verlieslatende bedrijven blijken verkoopbaar."

Personeel

Bij bedrijven die gedwongen zijn om verkocht te worden, duurt het veel langer voordat de verkoop rond is. "Bijvoorbeeld omdat het personeel heeft en ophouden dan geen optie is", aldus van Teeffelen. "De tijd die deze ondernemers nodig hebben voor de overdracht is 2,5 keer langer dan ondernemers zonder personeel. het zijn vaak ingewikkelder trajecten. Steun van adviseurs kan dan helpen om de verkoop tot een goed einde te brengen."

MKB Servicedesk

Een snelle verkoop is dus prettig voor beide partijen, maar het blijft belangrijk er een adviseur bij te halen. Bijvoorbeeld om de verkoopwaarde te berekenen en de de Belastingdienst af te handelen. De MKB Servicedesk kan je helpen met het verkopen van je bedrijf en in contact brengen met begeleidende adviseurs. Wil je meer weten over hoe je je bedrijf moet verkopen? Lees dan dit artikel. Wil je juist een bedrijf kopen? Klik dan hier.

Bron: Kamerkrant Utrecht