Panama, the hub of the Americas

Column Dirk Janssen | Ambassadeur in Panama

01 december 2017

Wow! Dat is meestal de eerste reactie van Nederlanders die voor het eerst in Panama komen. Nergens in Latijns Amerika zijn meer wolkenkrabbers dan hier. Als paddenstoelen zijn ze de afgelopen 20 jaar uit de grond geschoten. Het is een zichtbaar bewijs dat Panama meer is dan een kanaal, en meer dan papers.

De komende maanden zal ik bloggen over de kansen die Panama biedt voor Nederlandse ondernemers. Maar eerst maar eens wat feiten op een rij:

  • Het nieuwe Panama kanaal is in juni 2016 geopend, er kunnen nu schepen doorheen die drie keer meer containers vervoeren dan de schepen die door het oorspronkelijke kanaal kunnen. De oevers van het kanaal worden de komende jaren ontwikkeld tot een logistieke hotspot. De Rotterdamse haven is daarbij voor Panama het lichtende voorbeeld.

  • Panama heeft de op een na grootste vrijhandelszone ter wereld: de Colon Free Trade Zone aan de Caribische kant van het kanaal. Alleen de vrijhandelszone van Hong Kong is groter.

  • Na New York is Panama het tweede financiële centrum van het Amerikaanse continent, er zijn zo’n 100 banken.

  • Tocumen, het internationale vliegveld van Panama Stad, is het grootste vliegveld van Midden Amerika. Vanaf Tocumen vlieg je direct naar 90 steden binnen en buiten de regio.

  • Dit is een van de redenen dat veel internationaal opererende bedrijven hun Latijns Amerikaanse hoofdkwartier in Panama hebben gevestigd, o.a. Nederlandse bedrijven als Philips, Boskalis, Van Oord, BAM, APM Terminals, Unilever, Bavaria en KLM. Maar ook Nederlandse MKB bedrijven bedienen de regio vanuit Panama.

  • Panama is al jarenlang de snelst groeiende economie van het Amerikaanse continent.

De snelle ontwikkeling van Panama als zakencentrum en regionale hub biedt kansen voor Nederlandse ondernemers, in sectoren als logistiek, maritiem, energie, water, agro/food, retail en toerisme (Panama is ook mooi!). Nederlandse kennis en ondernemingszin zijn hier zeer in trek. Nederland staat in Panama bekend als betrouwbaar en innovatief. Er zijn inmiddels veel voorbeelden van Nederlandse ondernemers die hier succesvol zijn. Ter inspiratie zal ik de komende maanden een aantal success stories met jullie delen.

Uitdagingen

Maar er zijn ook uitdagingen aan het zakendoen in Panama: zwakke overheidsinstanties, bureaucratie en gebrek aan gekwalificeerd personeel. Juist voor MKB bedrijven kan de ambassade behulpzaam zijn bij het aangaan van die uitdagingen en het verkennen van de mogelijkheden op de Panamese (en regionale) markt.

Mocht je nu al interesse hebben in zakendoen in Panama, neem dan contact op met de economische afdeling van de ambassade via PAN-EA@minbuza.nl. Je kunt ook onze LinkedIn groep Dutch Kingdom in Panama of onze Twitter accounts @NLinPanama en @dirkjanjanssen volgen om de ontwikkelingen en kansen in Panama te volgen.

Hasta pronto!

Auteur

Dirk Janssen