Mobiliteit compenseren

Ondersteun je groene imago

05 april 2019

Steeds meer bedrijven streven ernaar om CO2-neutraal te worden. Een andere mindset over mobiliteit kan daarbij helpen. Maar hoe?

Vergroening en verduurzaming staan op veel to do-lijstjes van ondernemers bovenaan. Soms uit filantropische overwegingen en niet zelden uit eigenbelang: het kan gewoon keiharde duiten opleveren. In veel bedrijfstakken kan een groen imago de verkoopcijfers opstuwen terwijl de investering het helemaal waard is, bijvoorbeeld omdat de marge omhoog kan.

Ondertussen groeit het besef dat we groener moéten. Toch is het vaak lastig om CO2-uitstoot te verminderen. Het is duur, technisch onmogelijk of te tijdrovend. Een andere oplossing wint daarom aan populariteit: compenseren. Wie niet kan reduceren, kan op die manier toch meewerken aan een betere wereld. Dat is vrij betaalbaar: een gemiddeld gezin kan met 25 tot 40 euro de gasrekening van een heel jaar compenseren. Stroom kost 20 tot 25 euro per jaar.

Bomen planten

Zo werkt het: je stoot CO2 uit via elektriciteit, je auto of een vliegtuig. Dat kun je ongedaan maken door een milieuvervuilend fenomeen te vervangen door een milieuvriendelijk project. Ook kun je bomen planten, want die nemen CO2 op. Zo kun je de CO2-voetafdruk van je onderneming compenseren.

Natuurlijk hoef je dat niet zelf te doen. In plaats daarvan, bereken je via een rekenmethode hoeveel je moet compenseren en daarna koop je ‘compensatiepunten’ oftewel VERs (Verified Emission Reductions) op de wereldwijde CO2-compensatiemarkt.

VER-verkoop

Je hoeft zelf niet die markt op. Allerlei partijen hebben het makkelijker gemaakt, doordat ze die aankoop van VER’s regelen. Als ondernemer kun je daar gebruik van maken. Je zult niet de eerste zijn: allerlei bedrijven kiezen ervoor om CO2-neutraal te gaan werken. Zo hebben vliegtuigmaatschappijen uit 190 landen (!) besloten in 2020 alleen nog CO2-neutraal te groeien. Alles wat erbij komt, moet worden gecompenseerd. Dat mag ook wel: de luchtvaart is verantwoordelijk voor 2 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot, en dat zal binnen twintig jaar verdubbelen.

Als ondernemer kun je zelf meedoen (en daar vervolgens een groen imago aan ontlenen). De vijf meest conventionele methodes voor CO2-neutraliteit zijn:

1. Je kunt bij veel vliegmaatschappijen aangeven dat je CO2-uitstoot van je reis wil compenseren. Je betaalt dan het bedrag dat daarvoor nodig is. Het bedrag wordt overgemaakt aan een bedrijf dat voor klimaatcompensatie zorgt.

2. Sommige verzekeringen laten je zogenaamd klimaatneutraal reizen (auto-, reisverzekering).

3. Je kunt de CO2-uitstoot van je gas- en energieverbruik laten compenseren, verschillende leveranciers zijn daarin specifiek actief.

4. Je kunt CO2-neutraal autorijden. Op internet zijn er tools waarmee je uitrekent hoeveel geld je moet doneren aan groene projecten. Leasemaatschappijen bieden een soort totaalpakket aan tegen schappelijke prijzen. WagenPlan compenseert zelfs kosteloos de totale CO2-uitstoot van haar klanten. 

5. Handmatig kun je op allerlei manieren je CO2-gebruik compenseren. Op internet kun je de activiteit kiezen (gasverbruik, stroomverbruik en vervoer) en daarvoor compenseren. Vervolgens wordt het overgemaakte geld naar speciale bedrijven gestuurd die de compensatie vervolbrengen.

Energie of rijden

Optie 3 en 4 lijken voor de normale ondernemer aantrekkelijke keuzes. CO2-neutrale energie en klimaatneutraal rijden zijn allebei praktisch, en tevens goed voor je marketing. De energie behoeft weinig uitleg: daarvoor kun je bij vele maatschappijen terecht. Ook in de autobranche zijn er veel aanbieders van simpele leasepakketten, waarmee je in één klap groen bent. 

Er is nog een manier om klimaatneutraler te worden, de campagne CO2 neutraal wagenpark helpt je met handige tips en voorbeelden hoe je CO2-uitstoot kunt, voorkomen, reduceren en compenseren.