Bedrijfsovername: schakel je een advocaat of een notaris in?

Column Arjen Paardekooper

04 februari 2019

Een koper voor je bedrijf komt vaak onverwacht en altijd te vroeg. Je hoort de ondernemer denken: "nog een jaartje en dan zien mijn cijfers er nog beter uit en levert mijn bedrijf nog meer op". Los daarvan doet zich meteen de vraag voor of je een adviseur inschakelt en zo ja welke?

Bij een bedrijfsovername wil de koper in de regel een boekenonderzoek doen ('due diligence'). Dat betekent ook dat er veel financiële informatie moet worden verstrekt. De financieel verantwoordelijke of boekhouder speelt een belangrijke rol, eventueel ondersteund door de accountant.

Een bedrijfsovername betekent ook een hele papierwinkel en een juridische rompslomp. Toen mijn vader en ik ons familiebedrijf 22 jaar geleden verkochten, hadden wij onze notaris in de raad van commissarissen zitten. Toch kozen wij niet voor de notaris, maar voor een in bedrijfsovernames gespecialiseerde advocaat. Een notaris wordt vaak pas aan het eind van het overname proces betrokken, namelijk daar waar de aandelen via de verplichte notariële akte aan de koper tegen betaling van de koopsom worden geleverd. Een notaris kan en mag niet procederen bij de rechter. Een in overnames gespecialiseerde advocaat mag dat wel en assisteert bij de onderhandelingen over de koopsom en voorwaarden van bijvoorbeeld de LOI ("letter of intent") en de koopovereenkomst (zoals: tot welk bedrag van de koopsom verstrek je garanties en voor hoe lang?).

Zorg dus dat je een overname advocaat neemt met proceservaring. Die weet precies waar het mis kan gaan bij een overname en je hebt een grotere kans dat dit met goed advies voorkomen kan worden. En als het onverhoopt misgaat, dan heb je een adviseur die meteen kan en mag procederen en het hele dossier al kent, dat scheelt een hoop tijd en dus geld.

Bekijk het actuele aanbod:

Auteur

Arjen Paardekooper