Wet late betalingen vanaf 1 juli van kracht

Meer bescherming voor mkb-bedrijven

25 juli 2017

Doe jij wel eens zaken met grotere bedrijven? Dan weet je dat je vaak veel te lang op je geld moet wachten. Vanaf 1 juli is daarom de Wet late betalingen van kracht.

Eerste hulp bij juridische zaken

De nieuwe wet beperkt de betaaltermijnen tussen grote bedrijven en het mkb, waar de kleinere partij de leverancier/dienstverlener is, tot maximaal 60 dagen. De norm blijft staan op 30 dagen. Probeert een grote afnemer alsnog de betaaltermijn op langer dan 60 dagen te zetten, dan wordt deze overeenkomst nietig verklaard. Betaalt je klant later dan 30 dagen? Dan moet hij de wettelijke handelsrente betalen voor de dagen na de betalingstermijn.

Financiele problemen

De wet late betalingen komt voor veel ondernemers als geroepen. Late betalingen vormen namelijk een groot probleem in het mkb. Er stond in 2016 maar liefst negen miljard euro aan onbetaalde facturen uit. Grote bedrijven gebruiken het mkb als een soort bank, zonder hier de wettelijke handelsrente voor te betalen. Officieel mag de betalingstermijn niet eenzijdig verruimd worden, maar de praktijk is helaas vaak anders.

Deze wet is een initiatief van Tweede Kamerlid Agnes Mulder (CDA), voormalig Kamerlid Mei Li Vos (PvdA) en ONL voor Ondernemers.

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.