Welk land is het meest geschikt om je te vestigen in Azië?

Column Gosta Eger | GBP International

01 december 2017

ASEAN/Oost Azië's economische opkomst wordt weerspiegeld in het economisch concurrentievermogen van zijn steden. Gezien de snelle groei en ontwikkeling van deze steden, is hun onderlinge concurrentie voor bedrijven, investeringen en talent al begonnen. Wat is de beste locatie in ASEAN/Oost Azië voor Nederlandse Midden- en kleinbedrijven (mkb)?

Boek: Toptrends voor Ondernemers

Terwijl Hongkong en Singapore zichzelf hebben ontwikkeld als globale competitieve centra in recente jaren, bepalen omvang en groei potentieel alleen niet het concurrentievermogen van een land. Ondertussen hebben opkomende markten zoals Myanmar en Indonesië het potentieel van vergelijkbare voordelen. Naast economische grootte en groei, bepalen verschillende andere factoren het totaal concurrentievermogen van een land, zoals kwaliteit van menselijk kapitaal, opleidingsniveau, Engelse vaardigheden, kosten van zakendoen, inkomensniveau, zakelijke en regelgevende omgeving, etc.

Om te bepalen welke locatie in ASEAN/Oost Azië nou het beste is voor een Nederlandse mkb om zijn business operatie op te zetten, hebben wij een aantal grote en opkomende landen in ASEAN/Oost Azië verder bestudeerd door middel van interviews met industrie experts, corporate executives, en ambtenaren, en bestudering van verschillende quantitatieve en qualitatieve indicatoren. Deze landen zijn: Thailand (Bangkok), Malaysia (Kuala Lumpur), Singapore, Indonesië (Jakarta), De Filipijnen (Manila), Hongkong en Zuid-Korea (Seoul).

Onze belangrijkste bevindingen

In tegenstelling tot meeste Europese landen, presteren de landen die we hebben bestudeerd, niet even goed op alle pijlers van het concurrentievermogen. In feite zijn maar heel weinig steden goede allround performers en heeft geen enkele stad absolute voordelen in alle dimensies die potentiële investeerders belangrijk achten.

Een fabrikant die goedkoop (bouw)land, concurrerende arbeid en goede transportvoorzieningen zoekt, zal onvermijdelijk worden aangetrokken tot een andere stad, dan waar een technologie bedrijf die zeer bekwame afgestudeerden zoekt om in R&D te investeren, tot zou worden aangetrokken. Zelfs bedrijven in dezelfde sector zullen andere locaties aantrekkelijk vinden.

Nederlandse luxe merken leveranciers zullen de koopkracht van inwoners met hoge inkomens in Singapore en Hongkong overwegen, terwijl een low-cost consumenten goederen fabrikant meer gefocust is op onaangesproken markten zoals Myanmar.

Figuur 1: Concurrentievermogen score van Kuala Lumpur - op basis van geselecteerde parameters (op een schaal 1-3, waarbij 3 de meest gunstige score is voor het concurrentievermogen)

De top rankings van Singapore en Hongkong zijn grotendeels te danken aan hun aantrekkingskracht op een breed scala aan bedrijven, lage mate van corruptie, hoge mate van overheidsefficiency en uitstekende Financial Services hubs. Ondanks deze feiten, zullen deze twee steden door de hoge kosten van zakendoen, onaantrekkelijk zijn voor vele bedrijven met bijzondere wensen/omstandigheden. Voor bedrijven die gematigde kosten van zakendoen, uitstekende kwaliteit van leven, goed Engels sprekend personeel, goede infrastructuur, betaalbare kantoorhuur en een stabiel politiek systeem zoeken, is Kuala Lumpur veruit de beste, en ook de meest onderschatte, locatie in ASEAN/Oost Azië.

Indien jij interesse hebt om ons volledige white paper te ontvangen, of als jij verdere vragen hebt over bovenstaand onderwerp, kun je mij altijd een berichtje sturen.

Auteur

Gosta Eger