Waar moet ik rekening mee houden als ik de auto van de zaak ook privé gebruik?

VRAAG VAN DE WEEK 04

27 januari 2018

Bij een auto van de zaak is het privégebruik een zogenoemde belastbare dienst en daar over dient btw berekend te worden. Deze 'btw-correctie' geef je aan in het laatste tijdvak per jaar voor de omzetbelasting. Het privégebruik kun je opmaken uit je rittenadministratie.               

Houd je geen rittenadministratie bij, dan bedraagt de te betalen btw 2,7% of 1,5% van de catalogusprijs van de auto (inclusief bpm en btw). Het percentage is afhankelijk van de leeftijd van de auto en of de btw bij aanschaf in mindering is gebracht. Binnen de 5 jaar na ingebruikname van de auto is het percentage 2,7%, daarna 1,5%. Is er bij aanschaf geen btw in mindering gebracht, dan is het percentage 1,5%.

Als je wel een (sluitende!) rittenadministratie bijhoudt, kun je de btw ook berekenen over het daadwerkelijke privégebruik.

Is er geen sprake van privégebruik of in ieder geval minder dan 500 kilometer per jaar, dan zal er uiteraard geen correctie op de btw aan de orde zijn.

Wanneer er sprake is van het ter beschikking hebben van een auto van de zaak, zul je rekening moeten houden met het privégebruik daarvan bij de laatste aangifte van het jaar. De uiterste datum voor aangifte en betaling is 31 januari 2018.

Blijkt dat je bijvoorbeeld 15% van het aantal kilometers per jaar privé hebt gereden met de auto van de zaak, dan zal je 15% van de kosten van je auto, waarvoor je de btw in aftrek hebt genomen, moeten worden bijgeteld. Heb je geen sluitende rittenregistratie, dan zal je of 2,7% of 1,5% van de cataloguswaarde van de auto moeten worden bijgeteld in de laatste aangifte voor de omzetbelasting van het jaar.

De Tip

  • Zorg dat de aangifte en betaling van de omzetbelasting uiterlijk 31 januari 2018 bij de belastingdienst binnen is. De belastingdienst kent echter een coulancetermijn van 7 kalenderdagen na de uiterste aangiftedatum. Binnen deze termijn krijg je geen boete.

  • Maak je geen privégebruik van de auto van de zaak, vraag dan een 'Verklaring geen privégebruik' bij de Belastingdienst aan. De verklaring moet je wel kunnen onderbouwen met een sluitende rittenadministratie.

  • Heb je vragen, neem contact op met een van de bedrijfsadviseurs van MKB Servicedesk door te bellen naar 088-6520050 of neem contact met ze op via advies@mkbservicedesk.nl.

Harry Chün

Adviseurs bij de MKB Servicedesk