Kun jij bewijzen dat je energie bespaart?

De overheid gaat streng controleren op de Wet Milieubeheer

29 november 2018

Volgens de Wet Milieubeheer zijn ruim honderdduizend bedrijven verplicht energiebesparende maatregelen te nemen. Mogelijk geldt dat ook voor jouw onderneming. Toch zijn lang niet alle bedrijven bekend met deze wet. Uit onderzoek van de MKB Servicedesk blijkt de helft van de ondernemingen nog geen maatregelen te hebben genomen. Tot nu toe liep je weinig risico als je niet aan je verplichtingen voldeed. Maar in een poging de doelen uit het Energieakkoord te halen, gaat de overheid nu veel strenger controleren. Het belangrijkste verschil: De bewijslast ligt voortaan bij jou.

Energiebesparende maatregelen 2019

De wet is onder meer van toepassing op winkels, restaurants, kantoren en fabrieken die meer dan 50.000 kWh stroom of meer dan 25.000 m3 gas verbruiken. De ondernemers waarom het gaat moeten specifieke maatregelen nemen, die binnen vijf jaar terug te verdienen zijn. Die maatregelen zijn vastgelegd in een lijst. Je vindt er per branche precies hoe de maatregel eruit ziet en wat de terugverdientijd is.

Rompslomp?

Eén van de doelstellingen van het Energieakkoord is dat Nederland in 2020 100 Peta joule per jaar minder zou moeten verbruiken dan in 1990. Volgens de laatste schattingen halen we hooguit 75 Peta joule per jaar. Niet gek dus dat de wet wordt aangescherpt. De wetgeving zoals die was, had veel te weinig effect.

MKB Servicedesk in samenwerking met Essent Zakelijk vroeg aan 659 ondernemers of ze aan de eisen van de wet voldoen. Slechts 182 daarvan kon zeggen alle maatregelen te hebben genomen. 187 ondernemers deden dat niet. En maar liefst 169 ondernemers zeiden zelfs geen idee te hebben of nog nooit van de wet te hebben gehoord. Hoog tijd dus om even na te gaan tot welke groep jij behoort.

Door de bewijslast om te draaien wordt meer dan ooit van ondernemers verwacht dat ze een bijdrage leveren aan een beter milieu. Dat is een positieve ontwikkeling, al zullen veel ondernemers vrezen voor rompslomp en eventuele sancties. Dat is niet nodig. De maatregelen zijn vaak relatief eenvoudig en de overheid helpt je graag op weg met subsidies. Bovendien zijn maatregelen alleen verplicht als je ze binnen vijf jaar kunt terugverdienen. Daarna ga je dus alleen maar geld besparen.

Wanneer gaat de nieuwe regel in?

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gaat samen met werkgeversorganisatie VNO/NCW uitwerken op welke manier bedrijven precies benaderd worden en hoe de overheid dit vervolgens gaat controleren. Maar laat dat geen reden zijn om maatregelen uit te stellen. Want, verplicht of niet, als ondernemer kun je een enorme bijdrage leveren aan een beter milieu. Dat je daarmee ook nog eens geld overhoudt, zou voldoende reden moeten zijn energie te steken in besparende maatregelen.

Haal een expert in huis

Volgens de enquêteresultaten hoeft slechts 27% van de ondernemers zich geen zorgen te maken om een boete. Dat percentage moet omhoog. Maar hoe weet je nou precies welke maatregelen jij moet nemen? Hoe pak je het aan en voor welke subsidies kom je in aanmerking? In ons whitepaper ‘Energie besparen’ lees je hier alles over. Maar laat je ook eens voorlichten door een deskundige.

Energieleverancier Essent heeft alle nodige kennis in huis om je onderneming helemaal ‘milieuwet-proof’ te maken. Bijvoorbeeld met de gratis EnergieFitScan (t.w.v. 500 euro). Een expert loopt dan het hele bedrijfspand na en geeft je direct persoonlijke tips om te besparen, inclusief terugverdientijd. Essent kan je daarnaast adviseren over maatregelen en subsidies. Bovendien werkt Essent samen met gespecialiseerde servicepartners op het gebied van onder meer isolatie, ledverlichting en zonnepanelen. De weg naar de beste leveranciers en installateurs is dus kort.

Zo verzeker je je ervan dat je aan alle regels voldoet en dat je investering ook echt een goede is. Als de overheid straks gaat controleren, hoor jij bij het percentage ondernemers dat er helemaal klaar voor is.

Auteur

Yanaika Zomer