Hoe zit het nou met die dividendbelasting?

Korte samenvatting voor ondernemers
Het kan bijna niet anders of je hebt er iets van meegekregen: er is iets aan de hand met de dividendbelasting. Maar waar gaat deze hele discussie over en wat verandert er eigenlijk voor jou als ondernemer?

Wat is dividendbelasting?

Waar hebben we het nou eigenlijk over? Dividend is het gedeelte van de winst dat een bedrijf uitbetaald aan de aandeelhouders. Over dit bedrag moet 15% belasting worden betaald.

Nederlandse ondernemers kunnen de ingehouden dividendbelasting verrekenen bij de jaarlijke aangifte inkomstenbelasting. Buitenlandse beleggers kunnen dit niet, tenminste niet met de Nederlandse belastingdienst. Afschaffing van de dividendbelasting maakt het voor buitenlandse beleggers interessanter om in Nederlandse beursgenoteerde bedrijven te beleggen.

Om buitenlandse beleggers tegemoet te komen in de dubbele heffing als je het buitenland in een Nederlands bedrijf belegd zijn er veel verdragen tussen Nederland en andere landen. Als je hier als buitenlandse belegger gebruik van wil maken moet je wel rekening houden met een berg papierwerk en een weg vol valkuilen.

Wat is er aan de hand met de dividendbelasting?

De afgelopen weken was er veel te doen over het wel of niet afschaffen van deze belasting. De gemoederen liepen hoog op, maar op 15 oktober 2018 is, in ieder geval voorlopig, besloten dat de dividendbelasting niet wordt afgeschaft. Na de discussie wel of niet afschaffen is er nu een nieuw vraagstuk waar de politiek zich over buigt: wat gaan we doen met het geld wat de dividendbelasting oplevert?

Vooralsnog lijkt het erop dat de regering dit geld wil gebruiken om de winstbelasting stapsgewijs te verlagen en ook de werkgeverslasten naar beneden wil brengen.

In dit geval zou het niet-afschaffen van de dividendbelasting een gunstig effect heeft op Nederlandse ondernemingen. De voorstellen moeten nog wel door het parlement worden goedgekeurd, dus voor je iets merkt van de tariefswijzigingen is het in ieder geval al 2020.


Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten