Zakendoen in Australië: waarom en hoe?

vanwege de inhaalslag, de mogelijkheden of de fijne mensen?

08 november 2018

Zakendoen in Australië. Wij snappen wel waarom veel ondernemers eraan beginnen of erover nadenken: een hoogopgeleide en diverse beroepsbevolking, een veilig en goed geregelde zakelijke wereld en veel onderzoeks- en ontwikkelingsmogelijkheden.

Vanaf Nederland ligt Australië praktisch aan de andere kant van de wereld. Ook hoor je vaak dat het zowel voor mensen als producten moeilijk is om het land in te komen. Toch is Australië een geliefde handelspartner.

Waarom zakendoen in Australië?

Als je de afstand en de regels even buiten beschouwing laat en kijkt naar de cijfers zie je een positief plaatje. Australië is groot, zo’n 185 keer groter dan Nederland, maar heeft maar 23 miljoen inwoners. Deze bevolking groeit snel. Het land is bezig met een inhaalslag op het gebied van infrastructuur, logistiek en duurzame stedelijke ontwikkeling.

Ondanks de groeiende bevolking heeft het land kennis en mensen van buitenaf nodig om alle grond en de grondstoffen maximaal te kunnen benutten. Onder andere op het gebied van landbouw en watermanagement is er voor Nederlanders veel te halen. Ook groeit de economie ‘Down Under’ al jarenlang gestaag. Fijn voor Australië: ze hebben bijna geen last gehad van de wereldwijde economische crisis, omdat hun overschot aan minerale en agrarische grondstoffen al jarenlang erg geliefd is bij de Chinezen.

Reis je naar Australie? Vergeet dan niet op tijd te beginnen met het aanvragen van een visum Australie.Lees hier de voorwaarden van een visum Australië.

Hoe doe je zaken met Australiërs?

Op zich is de zakenmentaliteit aan de andere kant van de wereld redelijk vergelijkbaar met die van West-Europa. Maar toch zijn er een paar verschillen. Zo zijn Australiërs wat losser in de omgang. Dit merk je ook bij het zakendoen. Niet elke mail wordt direct beantwoord en een zakenlunch kan zomaar een ‘barbie’ (barbecue) bij iemand thuis zijn. Ook kun je als Nederlander de besluitvorming als traag ervaren. In Australië is het namelijk gebruikelijk om als management werknemers te raadplegen voor je een belangrijke beslissing neemt. Als jij hier als partner het geduld voor opbrengt en de boel niet probeert te versnellen wordt dat zeker gewaardeerd.

Deze informele houding van Australiërs zie je niet terug in de manier waarop ze met afspraken omgaan. Ze zijn op tijd en verwachten dat ook van jou. Verder zijn Australiërs in het zakendoen open en eerlijk. En hoewel ze informeel over kunnen komen, vinden ze een gepaste dresscode tijdens zakelijke bijeenkomsten belangrijk.

In het zakenleven noemen Australiërs elkaar vaak bij de voornaam. Begin als buitenstaander in eerste instantie met mr. of mrs. als aanspreektitel, je hoort vanzelf wanneer je over kunt gaan op voornamen. Bonuspunten als je mee kunt praten over sport, want Australiërs zijn fanatieke sportfans. De wedstrijd van gisteren, vanavond, etc. vormt een goed uitgangspunt voor een praatje. Let er wel op dat je ons voetbal niet met het Australian Football verwart - dan zit je goed.