De voordelen van een autoschadeverledencheck

03 mei 2019

Bedrijfswagens zijn vaak occasions. Een prima keus. Tweedehands bedrijfswagens zijn vele malen goedkoper en vaak nog van goede kwaliteit. Maar het is geen overbodige luxe vóór aankoop het schadeverleden te checken. Zo heb je alle kennis die je nodig hebt om een goed afweging te maken.

Wist je dat er elk jaar ongeveer een miljoen autoschades worden gemeld? De gemiddelde kosten zijn 2000 euro. Maar het werkelijke aantal schades zal nog hoger liggen, want lang niet alle schadegevallen komen bij de verzekeraars terecht.

De kans dat een tweedehands auto ooit schade heeft opgelopen is ongeveer 50%. Wanneer dat lak- of glasschade was, zullen de gevolgen meevallen. Maar schade aan onderdelen zal op een zeker moment alsnog de kop opsteken waardoor je voor onvoorziene kosten komt te staan. Zo wordt die goede koop alsnog een kleine ramp.

Met een autoverleden schaderapport weet je precies wat je koopt. We zetten even de voordelen op een rij.

  • Een overzicht van alle schade en wanneer die plaatsvond.

  • Een overzicht van de kosten. Gemaakte kosten geven een goede indicatie van de ernst van de schade.

  • De mogelijkheid contact op te nemen met het autoschadeherstelbedrijf om navraag te doen naar de status van de auto.

  • De mogelijkheid om op tijd van een aanlokkelijke deal af te zien of je onderhandelingspositie te verbeteren.

Een auto die schade heeft geleden is niet per se een slechte auto. Goed herstel kan wonderen doen. Toch is de auto altijd minder waard dan een auto zonder schadeverleden en de kans op problemen is groter. Ga ervan uit dat de verkoper altijd zijn best zal doen zo min mogelijk los te laten over geleden schade. Met een schaderapport sta je sterker dan hij.

Gratis of toch liever niet?

Zelfs als je niet zo in auto’s thuis bent, zijn er altijd een paar dingen waar je op let. Aantal kilometers op de teller, opties, wel of niet geïmporteerd, hoe lang in het bezit van de vorige eigenaar geweest… Maar na die eerste selectie komt de vraag of die droomwagen écht zo goed is als het lijkt.

Met een online schadecheck weet je meer, maar let erop waar je dat doet. Gratis aanbieders bestaan niet, zelfs als dat in eerste instantie zo lijkt. Ook een zogenaamde WOK-melding - wacht op keuren – geeft geen uitsluitsel. Deze melding kun je opvragen bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer en geldt voor auto’s die na ernstige schade van de weg zijn gehaald. Na reparatie moeten ze eerst worden gekeurd voordat ze de weg weer op mogen en krijgen dan de status ‘Verbod voor rijden op de weg’. Maar als de auto hersteld is, verdwijnt de WOK-melding. De gratis RDW-check zal dan melden dat er geen schade geregistreerd is, terwijl die er wel degelijk is geweest.

Het Autoverleden schaderapport

Een kleine investering bij een betrouwbare aanbieder levert je uiteindelijk veel meer op. Het Autoverleden schaderapport van Autoverleden.nl bijvoorbeeld, geeft een goede indicatie van het schadeverleden.

  • Binnen een paar seconden alle schade op een rij, met alle bijhorende informatie.

  • Op basis van de meest uitgebreide database van schadegevallen. Autoverleden.nl is daarbij niet beperkt tot de meldingen bij verzekeraars.

Let er evengoed op dat er altijd schadegevallen zijn die echt onder de radar blijven. Blijf dus op je hoede en neem eventueel iemand mee die er verstand van heeft als je een proefrit gaat maken. En vertrouw op je gevoel! Er zijn genoeg mooie tweedehands auto’s. Wacht gewoon als je twijfelt. Jouw perfecte bedrijfswagen komt gauw genoeg voorbij.