Hoe moet ik duurzaam innoveren?

Dit zijn de Global Goals groeimogelijkheden

05 januari 2020

Duurzaamheid is een steeds belangrijker thema binnen bedrijven. We willen niet alleen onze productiviteit en winst optimaliseren, maar ook iets bijdragen aan de wereld om ons heen. Een mooie en slimme gedachte! Duurzaam innoveren is namelijk niet alleen goed voor onze wereld; Global Goals bieden ook groeimogelijkheden!

Wil jij meer weten over duurzaam ondernemen?

E-book 'Eerste Hulp bij Innovatie'

In 2015 stelden de 193 lidstaten van de Verenigde Naties 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) op: werelddoelen voor duurzame ontwikkeling. De doelen hebben betrekking op thema’s zoals armoede, gezondheid, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering. Ze gelden in alle landen, voor alle mensen. Elk bedrijf kan bijdragen aan het behalen van deze Global Goals: multinationals, maar ook jij als mkb’er.

Duurzaam innoveren ZZP en MKB

Innovatie en duurzaamheid staan bij veel ondernemers hoog in het vaandel. Door duurzaam te innoveren kun je deze twee combineren. Onder duurzaam innoveren vallen alle aanpassingen van processen en producten, die ervoor zorgen dat het milieu minder belast wordt. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van grondstoffen die minder belastend zijn voor het milieu of schoner vervoer. Ook wanneer je bedrijf bijdraagt aan minder armoede, ongelijkheid en onrecht, ben je bezig met duurzaam innoveren.

Global Goals groeimogelijkheden

Wil jij duurzaam innoveren binnen jouw bedrijf? Global Goals implementeren in het MKB is eenvoudiger dan je in eerste instantie denkt. Waar je moet beginnen? De volgende stappen zijn een goed startpunt:

  • Bekijk waar jouw bedrijf staat voor wat betreft de verschillende Global Goals

  • Kies maximaal vijf Goals die goed passen bij jouw bedrijf

  • Bepaal welke doelen je op deze gebieden wilt behalen

  • Zet jouw duurzame doelen op de agenda en ga ermee aan de slag

Duurzaamheidsvoordelen ZZP en MKB

Duurzaam innoveren is goed voor onze wereld, maar ook voor jouw bedrijf. De Global Goals bieden talloze groeimogelijkheden en het levert MKB en ZZP duurzaamheidsvoordelen op. Zo zorgt het voor een goede reputatie, tevreden medewerkers en klanten en onderscheidend vermogen. Ook loop je door duurzaam ondernemen voor op de steeds strenger wordende milieuwetgeving. Duurzaam innoveren op basis van de Global Goals geeft je bedrijf bestaansrecht en is een drijfveer voor innovatie en groei. Er zijn innovatiefondsen voor ZZP en MKB.

Meer weten? Bekijk het dossier Global Goals of kijk eens op de website van SDG Nederland.