Voorlopige contracten en intentieverklaringen

De juridische kant van voorlopige contracten en intentieverklaringen
De termen ‘voorlopig contract’ en ‘intentieverklaring’ doen misschien vermoeden dat er geen verplichtingen verbonden zijn aan deze overeenkomsten. Echter, ze kunnen wel degelijk bindend zijn.
Voorlopig contract
De titel van een overeenkomst, zoals ‘voorlopig contract’ of ‘intentieverklaring’ is niet doorslaggevend bij het bepalen van of er sprake is van een bindende overeenkomst. Wanneer je een geschil hebt met een leverancier of klant over een dergelijke overeenkomst, zal de rechter altijd kijken naar de inhoud van de overeenkomst en niet alleen naar de titel. Het is daarom erg belangrijk om te letten op de gehele inhoud van de overeenkomst.
 
Hoe formuleer ik de overeenkomst duidelijk?
  • Het is belangrijk om het doel van de overeenkomst duidelijk te formuleren. Zo is het verstandig om het duidelijk te vermelden als het een globale overeenkomst betreft waarin alleen kaders aangegeven worden en beide partijen de vrijheid hebben om van de overeenkomst af te zien.
  • Wanneer je niet de intentie hebt om ergens aan vast te zitten, vermijd dan concrete punten als prijzen, hoeveelheden of specifieke (aflever-) data. In dat geval maak je namelijk al afspraken waarover overeenstemming is bereikt.
Schade
Zijn bovenstaande punten niet goed verwerkt in de overeenkomst, dan loop je het risico om voor de schade van de andere partij op te moeten draaien wanneer je afziet van de deal. Andersom geldt dus ook dat jij juridisch sterk in je schoenen staat als er ‘intentieverklaring’ boven de overeenkomst staat, terwijl er in feite al een bindende overeenkomst is gesloten.  Andere aandachtspunten bij het opstellen van een contract vind je hier.
 

Het gemak van een contractuele boete

Waarom zou je een boetebeding in je contracten opnemen?
In veel contracten komt een zogenaamd boetebeding voor. Daarin staat dat de partij die één of meer verplichtingen uit de overeenkomst niet nakomt een...

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres:
Reactorweg 9a
3542 AD Utrecht
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten