Telecomwet kan spam niet tegenhouden

Slechts helft Nederlandse bedrijven weet van spamverbod

21 juli 2010

Vorig jaar werd de Telecomwet ingevoerd met als doel om ongewenste e-mails en telefoontjes te beperken. Meer dan de helft van de bedrijven in Nederland is echter niet op de hoogte van de inhoud van deze wet.

Adviesbureau Ernst & Young deed onderzoek naar de naleving van de Telecomwet, die in 2009 in twee fases werd ingevoerd. Zo moesten informatienummers (denk aan een 0900-nummer) zich vanaf 1 juli bijvoorbeeld aansluiten bij een geschillencommissie. Na 1 oktober 2009 kregen telemarketeers te maken met het Bel-me-niet-register. Lees in dit artikel alles over de nieuwe Telecommunicatiewet.

Spam 

Uit het onderzoek blijkt dat 47 procent van de bedrijven in Nederland niet op de hoogte is van de inhoud van het spamverbod. Bovendien zegt zelfs 84 procent dat ze nog net zoveel algemene e-mails versturen als voorheen. De Telecomwet kan ongevraagde persberichten, nieuwsbrieven en aanbiedingen dus niet stoppen. Ruim tachtig procent zegt dan ook geen nadelen van de wet te ondervinden, terwijl een kleine tien procent wel meer tijd en moeite kwijt is om het e-mailverkeer aan te passen.

Het lijkt erop dat de wet dus nog niet naar behoren wordt nageleefd. En dat terwijl de boete bij overtreding van de wet er niet om liegt: deze bedraagt maximaal € 450.000,-.  

Nog een keer kort de regels op een rij

Per 1 juli:

  • Kunnen consumenten abonnementen voor mobiele telefonie, internet of kabeltelevisie eerder opzeggen en gemakkelijker overstappen;

  • Moeten bedrijven met een 0900-nummer of informatienummer zich aansluiten bij een geschillencommissie;

  • Gaan de tarieven voor bellen in Europa verder omlaag.

Per 1 oktober:

  • Moet je – als je gebruik maakt van telemarketing – het Bel-me-niet register gebruiken.

  • Mag je geen spam meer versturen naar zakelijke e-mailadressen als je daar geen toestemming voor hebt van de ontvanger;

  • Mag je nieuwsbrieven alleen versturen als je daarvoor een aanmelding hebt ontvangen van de ontvanger.

Lees dit artikel voor een uitgebreidere uitleg van de nieuwe Telecomwet. 

Bron: ITcommercie