Nieuwe regels per 1 januari 2011

De belangrijkste veranderingen op een rij

07 januari 2011

Het nieuwe jaar is begonnen en daarbij horen ook een aantal nieuwe regels. MKB Servicedesk zet de belangrijkste veranderingen voor je onder elkaar.

Belasting

  • Het blijft in 2011 mogelijk om elk kwartaal btw-aangifte te doen in plaats van elke maand. Deze maatregel is bedoeld om ondernemerschap en innovatie te stimuleren. 

  • Als je online je aangifte vennootschaps- of inkomstenbelasting doet, hoef je nog maar de helft van de gegevens in te vullen. Deze vereenvoudiging geldt voor de aangifte over 2010. 

  • De Innovatiebox (voorheen Octrooibox) is verruimd. Het voordeel (tarief van 5 procent in de vennootschapsbelasting) geldt ook voor winst uit innovatieve activiteiten in de periode tussen de aanvraag en het verkrijgen van een octrooi. 

  • Je mag volgens de werkkostenregeling gaan werken vanaf 1 januari 2011. Vanaf 2014 moet je dit doen. De werkkostenregeling vervangt de 29 categorieën binnen het loonheffingenstelsel om werkgerelateerde zaken te vergoeden of te schenken aan je personeel. 

Digitaal

  • Om toegang te krijgen tot elektronische diensten van overheidsinstellingen, kon je altijd je DigiD voor bedrijven gebruiken. Deze wordt vervangen door eHerkenning. Er geldt wel een overgangsperiode, waarin je beide mogelijkheden naast elkaar kunt gebruiken. 

  • Heb je een factuur voor de overheid? Dan kan je die vanaf 2011 ook elektronisch indienen via Digipoort

Krediet

Milieu

Voor nog meer nieuwe regels per 1 januari 2011 kijk je hier