Winkeliers kunnen 'afrekenen' met dieven

Eis 181 euro schadevergoeding van winkeldieven

31 januari 2014

Niets zo frustrerend als een winkeldief die je winkel overhoop haalt en vervolgens jóu laat zitten met de schade. Daar komt verandering in. Vanaf nu kun je als winkelier een schadevergoeding eisen van winkeldieven.

Dit ‘Afrekenen met winkeldieven’ betekent dat je een schadevergoeding van 181 euro kan eisen van de betrapte dader, voor de tijd die je als winkelier aan de aanhouding en afhandeling moet besteden. Ook directe schade, zoals de vernieling van verpakkingen, kun je laten betalen door de dader. Dat verandert overigens niks aan het strafrechtelijke traject wat nog steeds doorlopen moet worden.

Schadevergoeding

De regeling is door het Hoofdbedrijfschap Detailhandel ontwikkeld op verzoek van het ministerie van Veiligheid en Justitie en inmiddels ondergebracht bij Detailhandel Nederland. Het kabinet wil hiermee slachtoffers van criminaliteit een hand toereiken. Consumenten juichen dit toe: 90 procent van hen is vóór een schadevergoeding voor gedupeerde winkeliers. 

Stap in strijd tegen winkeldiefstal

Het HDB ziet de regeling als een belangrijke stap in de strijd tegen winkeldiefstal. Hendrik-Jan Kaptein, hoofd afdeling bestrijding winkelcriminaliteit verwacht dat het aantal winkeldiefstallen terug zal lopen: ‘In een van de proefprojecten daalde de winkeldiefstal zelfs met 40 procent.’ Dit omdat de meeste winkeldiefstallen door gelegenheidsdieven worden gepleegd. ‘Bij hen moet je de impuls wegnemen,’ aldus Kaptein.

Schadepapieren aanvragen

Wil je gebruik maken van de regeling? Dan kun je je registreren op www.afrekenenmetwinkeldieven.nl. Je ontvangt dan schadeverhaalpapieren en een toolkit met posters en raamstickers, om te laten zien dat je meedoet aan de regeling. Dit werkt preventief en maakt je winkel veiliger.

Incassokosten

Detailhandel Nederland helpt je met het verhalen van de schade en regelt de inning. Jijzelf hoeft alleen 25 euro incassokosten te betalen, wat verrekend wordt met de schadevergoeding die het HBD aan je overmaakt.

Auteur

Lenneke Arts