Verkoop van je openstaande vordering. Nieuw fenomeen?

Column | Is het beter dan (laten) incasseren?
De verkoop van een onbetaalde factuur is niet nieuw. Het fenomeen bestaat al jarenlang, overigens onder diverse (al dan niet hippe) benamingen. Moet je dit willen als ondernemer?
Aantrekkelijk
Zeker in financieel zware tijden lijkt het voor een ondernemer prettig te zijn direct geld te ontvangen op een openstaande factuur. Geen administratief gehannes op jouw boekhouding om je klant in beweging te brengen of zelfs nachten wakker liggen omdat je niet weet of, en wanneer jouw geld binnenkomt. Directe liquiditeit terwijl je geen debiteurenrisico meer loopt zijn veel voorkomende aanbevelingen van partijen die vorderingen (per stuk maar ook in bulk) opkopen.
 
Hoe werkt het
In de praktijk wordt de openstaande factuur onderzocht op ‘haalbaarheid van inning’. Daarbij is de ouderdom van je nota van belang (hoeveel dagen, weken staat deze al open), maar ook de kwaliteit doet een (letterlijke) duit in het zakje. Afhankelijk hiervan krijg je een bedrag aangeboden waar je al dan niet op kunt ingaan. Daarna wordt via een akte de eigendom van je factuur overgedragen aan de koper. Op die manier wordt alles juridisch dichtgetimmerd. Jouw klant krijgt hiervan uiteraard bericht, omdat ook hij ‘partij’ is. De koper van je factuur doet als het ware jouw schoenen aan in de wedloop om betaling van je klant te krijgen en die moet weten dat hij een ander achter zich aankrijgt (waaraan hij moet betalen).
 
Let op
Bij verkoop krijg je over het algemeen een (beduidend) lager bedrag dan je aan jouw klant in rekening hebt gebracht. Dat betekent dus dat je een afboeking moet doen in je boekhouding. Weet met wie je zaken doet als je de vordering verkoopt. Niets zo nadelig dan een bureau dat jouw klant bejegent op een manier waar jij niet gelukkig mee bent. Dan heb je wel geld, maar ben je jouw klant voor altijd kwijt. De koper gaat immers met je klant ‘aan de haal’ en probeert alsnog het (volledige) factuurbedrag op hem te incasseren. Daar zit zijn winst, maar hoe en ten koste van wat, doet hij dit? Probeer daar helderheid in te verkrijgen. En hoe je kunt weten of de prijs die voor je vordering wordt betaald, goed is? Nou, niet. Dat is van veel factoren afhankelijk.
 
Zelf incasseren of door een derde
Alternatief kan zijn dat je zelf uren in de openstaande posten steekt, maar dat is wel werk dat jou moet liggen. Dan kan het goedkoper zijn om het uit handen te geven aan een incasso-intermediair. Deze brengt ook kosten in rekening, maar altijd wordt geprobeerd deze op je klant te verhalen. Maak daarom afspraken over de financiële risico’s die je maximaal loopt bij incasso. Bij succesvolle incasso ontvang je het volledige factuurbedrag, vaak nog met rente erbij om af te dekken dat je lang(er) op je geld hebt moeten wachten. Onder de streep kan het dan zijn dat incasso goedkoper is dan het verkopen van je nota.
 
Dus…?
Verkoop van je vordering kan aantrekkelijk zijn, zeker als je de factuur al hebt afgeboekt. Weeg daarom verkoop en ter incasso uit handen geven, altijd goed tegen elkaar af. Maak harde afspraken als je voor incasso kiest en als die weg tot niets leidt, kun je altijd nog de vordering verkopen. De meest belangrijke afweging in de uiteindelijke uitkomst zit in de vraag of je de klant kunt en/of wilt behouden.

Waarom berekent mijn incassobureau mij incassoprovisie?

Mijn debiteur moet de incassokosten toch betalen?
Als je klant niet betaalt, kun je als schuldeiser een incassopartner zoeken voor de incasso van je facturen. Jouw klant betaalt in principe de...

Hoe voorkom ik dat mijn factuur niet betaald wordt?

Wat kan ik zelf ondernemen om incasso te beperken?
Sluit een goede zakelijke overeenkomst voordat je aan de slag gaat en richt je facturenadministratie goed in. Zo kan je het aantal onbetaalde...

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres:
Reactorweg 9a
3542 AD Utrecht
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten