Groei ik sneller door bedrijfsovername?

Neem alleen een bedrijf over, als het een aanvulling is

27 februari 2019

Bedrijfsovernames zijn ‘in’. In de komende jaren zijn veel ondernemers van plan de leiding van hun bedrijf over te dragen aan anderen. Is de overname van zo’n onderneming voor jou een mogelijkheid om snel te groeien?

Tussen de ondernemingen die te koop staan, bevinden zich ook concurrenten met de klanten en de werknemers waar jij ook belangstelling voor hebt. Met de overname van zo’n onderneming krijg je het allemaal: een groter bedrijf met meer omzet, meer mensen en toegang tot een markt die voor de overname nauwelijks bereikbaar was.

Zelf op zoek naar een bedrijf?

Bekijk onderstaande bedrijven. Deze staan sinds kort te koop. Reageer kosteloos op interessante profielen en kom direct in contact met de verkoper.

Strategisch kiezen

Het lijkt eenvoudig: koop een bedrijf, vertel je personeel en klanten dat de overname heeft plaatsgevonden, voeg het bedrijf toe aan je bestaande onderneming en ga met een grotere organisatie verder. Toch zitten er in deze zin al een aantal zaken waar je vooraf bij stil moet staan. Welk bedrijf ga je kopen, welke eisen stel je daaraan, heeft deze overname een strategisch voordeel, hoe zorg je dat je de klanten behoudt en dat het personeel binnen de organisatie blijft? Hoe vermeng je twee bedrijfsculturen tot één organisatie?

Succesvolle bedrijfsovername

Een succesvolle overname vergt de nodige voorbereiding. Het eerste dat je moet doen, heeft niets te maken met het bedrijf dat je wilt overnemen, maar alles met je eigen onderneming. Wat doet jouw eigen bedrijf, wie zijn je klanten en waarom? Wat zijn je sterke kanten, waar ben je minder goed in? Op welke terreinen zie je kansen en door welke ontwikkelingen ontstaan bedreigingen? (SWOT-analyse) Wat wil je de komende jaren realiseren? Pas wanneer je een duidelijk beeld hebt van je eigen onderneming, kun je beschrijven wat een waardevolle aanvulling zou kunnen zijn.

Keuze

Tijd om een keuze te maken: wil je je versterken op de gebieden waar je al sterk in bent? Of is het beter om de zwakke kanten te versterken om een bedreiging tegen te gaan. Op basis van deze keuze kun je een pakket van eisen opstellen, waarmee je een beeld krijgt van het bedrijf dat je zoekt.

Na de koop

Heb je het bedrijf gevonden en is een overdracht tot stand gekomen, dan is je werk nog niet gedaan. Eigenlijk begint het nu pas. In de komende tijd moet je de gekochte onderneming samenvoegen met je bestaande bedrijf. Vooral op personeelsvlak vergt dit veel inspanning. Mensen van het oude en het nieuwe bedrijf moeten gaan samenwerken en je moet de arbeidsvoorwaarden op elkaar afstemmen.

Ook moet je voldoende tijd besteden aan commerciële activiteiten waarmee je zorgt dat je je klanten behoudt. Kortom, er zijn veel zaken die je aandacht vragen. Een geslaagde overname staat of valt bij dit traject na de koop. Zorg dat je daaraan voldoende tijd en aandacht schenkt, voordat je weer met een nieuwe activiteit van start gaat.

Auteur

Paul Overwater