Starten bv stuk goedkoper

Oprichtingsakte wordt afgeschaft

13 september 2013

Als je een bv wilt starten heb je daar in de toekomst geen notariële akte meer voor nodig. Daarmee wordt het opzetten van een besloten vennootschap een stuk goedkoper. Dat heeft minister van Economische Zaken Maxime Verhagen besloten.

Bij het opstellen van een notariële akte ben je als startende ondernemer zo honderden tot zelfs duizend euro kwijt aan notariskosten. Bovendien kost het je enorm veel tijd vanwege de papieren rompslomp. En dat terwijl het in de meeste gevallen niet eens nodig is. Daarom heeft de minister besloten een wetswijziging op te stellen. In gevallen waarbij meerdere belanghebbenden aandelen hebben in de bv blijft een notariële akte overigens wel noodzakelijk.

Ruimte om te ondernemen 

Eerder moesten startende bv'ers verplicht voldoen aan een aantal eisen, zoals de notariële akte en een startkapitaal van €18.000,-. Laatstgenoemde verplichting werd eerder dit jaar al afgeschaft, maar de maatregel is nog niet goedgekeurd door de Eerste Kamer. Met deze wijzigingen wil het kabinet ondernemers de ruimte geven om te ondernemen. 

Voordeel bv

Een besloten vennootschap heeft zo zijn voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld een eenmanszaak. Zo kan een ondernemer met een bv zijn privévermogen beter afschermen van zijn bedrijf. Dat is gunstig, mocht het bedrijf failliet gaan. 

Bron: Rijksoverheid

Auteur

Liesbeth Meenink