Wet- en regelgeving bij import en export is geen bedreiging

Webinar geeft internationale ondernemer stap voor stap houvast

10 december 2015

Dinsdag 22 november 2015 vond het derde webinar in de reeks ‘Over grenzen denken en doen’ plaats. Dit keer was het onderwerp wet- en regelgeving. Een aspect van internationaal ondernemen wat belangrijk en lastig is, maar je zeker niet hoeft tegen te houden.

Eerste hulp bij Wet- en regelgeving

Het webinar is niet meer terug te kijken. 

Thomas Vercammen, specialist internationale handel bij TNT Express komt bij aanvang van het webinar meteen met een interessant gegeven: Ondernemers die im- of exporteren zijn efficiënter en succesvoller. Waarom? “Omdat zij beter weten wat er binnen hun business speelt, meer actie willen ondernemen en hun product van binnen en buiten kennen”, legt Thomas uit.

De vier W’s

Vooral dat laatste is een belangrijk onderdeel, helemaal als het op wet- en regelgeving aankomt. Kort gezegd kun je in vier stappen bedenken met welke wetten en regels je te maken krijgt als internationaal ondernemen. Dit zijn in steekwoorden:

1. Wat? (ken je product)

2. Wie? (ken je klant)

3. Waar? (met welk land doe je zaken?)

4. Waarom? (wat is het einddoel van je product?)

Uit de poll-vragen blijkt dat we te maken hebben met een publiek dat nog moet gaan beginnen met importeren of exporteren. Import zal voornamelijk uit China gebeuren, export naar Duitsland, België en Frankrijk. Een klassieke uitkomst, volgens Thomas.

Taric-code

Waar moet je als startende exporteur of importeur dan allemaal aan denken? Nou ten eerste: ken je product. Weet bijvoorbeeld welke Taric-code (goederencode) bij jouw product hoort, zodat je de juist invoerrechten betaalt. Een cijfertje verschil kan heel veel uitmaken. Kom je er niet uit? Kijk op de Market Access Database of neem contact op met je douanekantoor.

  • Tip: Als je gaat beginnen met import of export, maak dan een afspraak bij de douane om te zorgen dat je overal aan denkt. Zorg wel dat je goed voorbereid bent (weet op zijn minst de Taric-code van je product).

Handelsfactuur

Waar het volgens Thomas vaak mis gaat, is de handelsfactuur. Of er staat te weinig op, of de informatie is fout. Er moeten een dertigtal gegevens op staan, waaronder een (realistische!) waardebepaling, transportkosten, Taric-code en verzekeringspremie.

  • Tip: Een nulwaarde bestaat niet volgens de douane. Zelfs een CD-rom heeft een waarde.

Trends: export control

De kleine internationale ondernemer onderschat vaak met hoeveel regels hij of zij te maken krijgt. Een valkuil is bijvoorbeeld ‘dual use’ van goederen. Vooral bij (onderdelen voor) techniek en elektronica kan de douane ook denken dat ze voor wapens zijn. En dan krijg je problemen. Sinds 9/11 controleert de douane daar extra scherp op (‘export control’).

Belangrijkste tips uit het webinar

  • Je blijft verantwoordelijk! Je kan veel uitbesteden aan expediteurs en logistieke dienstverleners, maar jij blijft verantwoordelijk voor het aandragen van de juiste informatie.

  • Pas op met risicolanden. Vooral Rusland en Iran zijn landen waar je goed moet opletten.

  • Ga je samples exporteren, bewerk ze dan zo dat ze geen economische waarde hebben. Perforeer ze bijvoorbeeld. Dan is het voor de douane duidelijk dat er minder of geen invoerrechten over betaald hoeven te worden.

  • Zorg voor de juiste verpakking. Houd rekening met temperatuurverschillen, condensatie, schokken, etc. Zet ook op de verpakking wat de hoeveelheden zijn, de Taric-code. Voor meer regels over de verpakking, neem contact op met je leverancier of expediteur.

  • Weet heel goed wat het einddoel is van jouw product. Weet je bijvoorbeeld zeker dat, als je verf exporteert, deze niet gebruikt gaat worden in speelgoed?

Auteur

Liesbeth Meenink