Hoe kan ik energie besparen op ruimtekoeling en ventilatie?

Direct besparen op ruimtekoeling en ventilatie

07 augustus 2012

Ventilatie en koeling in je onderneming zorgen voor een goede luchtkwaliteit en comfort, maar kosten veel energie. Koelen met buitenlucht of opwarmen met binnenlucht zijn energiezuinige alternatieven voor de traditionele airco.

Maar ook simpele maatregelen als kieren dichten of warmteoverlast tegengaan in gekoelde ruimtes hebben direct effect. Alle beetjes helpen als het om je bedrijf gaat. Daarom:

  • Zet ventilatie uit buiten werktijden

  • Dicht kieren bij deuren en ramen

  • Vermijd onnodige warmte in gekoelde ruimte

Hoe doe ik dat?

  1. Ventilatie uitzetten buiten werktijden

Elk gebouw heeft natuurlijke ventilatie via kieren en spleten. Dat is niet altijd toereikend, vandaar dat in veel kantoorgebouwen de lucht meerdere keren per uur wordt ververst door afzuiging. Een ventilator voert vervuilde lucht af en de cv-installatie warmt nieuwe, toegevoerde buitenlucht weer op. Dat kost extra energie, zeker als de ventilatoren continu aan staan. Door deze buiten gebruikstijd uit te zetten kan het energieverbruik omlaag. Dit kan eenvoudig met schakelklokken.

De kosten voor het juist instellen, behoren tot het reguliere onderhoud. Op jaarbasis wordt per uitgeschakeld uur en per niet-afgezogen m³ lucht ongeveer 0,00025 m³ gas bespaard. Door een ventilator die 300 m³ lucht per uur afvoert, niet meer continu maar alleen tijdens kantooruren te laten draaien, wordt jaarlijks circa 500 m³ gas bespaard. De gemiddelde terugverdientijd bij kantoren is 0 tot 1 jaar.

  1. Kieren dichten bij deuren en ramen

Met het dichten van kieren kun je veel energie besparen. Vooral in oude gebouwen en bij grote schuif- en roldeuren lekt vaak veel warme lucht weg, en dat 24 uur per dag. Het verwarmen van nieuwe lucht van buiten kost extra gas. Teveel verversing kan in de winter leiden tot een relatief lage luchtvochtigheid, wat droge ogen en statische elektriciteit kan veroorzaken. Met simpele ingrepen zoals borstels en strips kun kieren dichten en dat probleem verhelpen.

Er zijn diverse typen kierdichting verkrijgbaar, voor verschillende doeleinden: kit en purschuim om kieren tussen bewegende delen te dichten en rubberen strips en borstels bij ramen en deuren. Controleer de kierdichting regelmatig op beschadigingen, vooral bij deuren waarlangs transport plaats vindt. De investering is 1 tot 15 euro per strekkende meter kierdichting (excl. het aanbrengen ervan). De gasbesparing is jaarlijks zo’n 5 tot 15 procent. De gemiddelde terugverdientijd is tussen 0 en 1 jaar.

  1. Onnodige warmte in gekoelde ruimte vermijden

Plaats geen apparaten in geklimatiseerde ruimten (als de serverruimte) die geen koeling nodig hebben. Een apparaat in een serverruimte dat jaarlijks 1.000 kWh verbruikt, produceert namelijk eveneens 1.000 kWh aan warmte. Voor het ‘wegkoelen' van deze warmteoverlast is circa 500 kWh elektriciteit noodzakelijk. Plaats daarom geen apparatuur in een gekoelde ruimte die niet gekoeld hoeft te worden. Een luchtbehandelingkast (met een warmteproducerende ventilator) of een ‘no-break’ (een back-upsysteem voor het uitvallen van elektriciteit) kunnen ook elders staan. Als een functionele verbinding naar de geklimatiseerde apparatuur noodzakelijk is, volstaat vaak al een kabel via het plafond. Zorg ook voor energiezuinige verlichting in de serverruimte; deze is veel minder warm dan conventionele verlichting.

De investering is gering, soms heb je een kabel nodig. De besparing is ongeveer 50 procent van de benodigde energie per apparaat. De gemiddelde terugverdientijd bij kantoren is 0 tot 1 jaar.