Welke financieringsvorm past bij jou?

Waar haal jij je starterskrediet vandaan?

29 januari 2013

Op zoek naar financiering denk je als ondernemer natuurlijk als eerste aan een bank. Maar er zijn meer opties. Het is belangrijk om de juiste financieringsvorm te vinden die bij jou en je bedrijf past.

Sta je op het punt een onderneming te starten of ben je al een paar jaar aan de slag? Een van de belangrijkste zaken die je nodig hebt, is geld. Maar waar haal je het vandaan - en onder welke voorwaarden - om je droom te realiseren? Hieronder een aantal mogelijkheden. Past misschien crowdfunding wel bij je plannen?

Bank

Voor een starterskrediet bij een bank zul je goed beslagen ten ijs moeten komen met een doorwrocht ondernemingsplan. Er zal ook om een borg worden gevraagd. Dat kan een eigen huis zijn. Mocht dit onvoldoende zijn dan kan de overheid wellicht helpen door middel van de regeling Borgstelling Kredieten MKB. Lees hierover ook meer op de site van agentschapnl.nl.

Microfinanciering

Heb je geen kapitalen nodig om je bedrijf te starten, maar wel wat ondersteuning? Dan is microfinanciering via Qredits misschien iets voor je. Qredits is een initiatief van diverse banken en verstrekt leningen tot 50.000 euro met een looptijd tussen 1 en 10 jaar. 

Crowdfunding

Een nieuwe term voor iets wat al eeuwen bestaat: lenen van particulieren om een bedrijf op te zetten. Anno 2012 zou wereldwijd al 1,5 miljard dollar door ondernemers zijn opgehaald via crowdfunding.

Handig van crowdfunding is dat het geleende bedrag door meerdere deelnemers wordt opgebracht en zo hun risico wordt gespreid. Hierdoor heb je het benodigde bedrag sneller bij elkaar. In ruil bied je rendement op hun investering of aandelen – en dus eigendom. Deze ‘sociale’ en meer directe vorm van financieren heeft een groot sympathie-gehalte. Aanvankelijk ging het vooral om kunst en mediaprojecten, nu raakt steeds meer in zwang onder innovatieve startups en MKB.

Investeerders

Wie niet het vertrouwen van officiële instellingen weet te winnen met zijn of haar ondernemingsplan, weet dat misschien wel voor elkaar te krijgen bij individuen, via platforms op internet bijvoorbeeld. Vergeet alleen niet dat het bij crowdfunding net zo goed om zakelijke afspraken gaat, en er ook rendement wordt verwacht. Lees ook meer over crowdfunding op mkbcrowdfunding.nl

Risicokapitaal

In ruil voor geld - vaak een zeer grote som - krijgt de investeerder een aandeel in je bedrijf. Dat betekent ook zeggenschap. Vaak brengt een investeerder relevante expertise mee. Kijk voor meer informatie ook op de website van de De Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen en Investormatch.