Financiering: waar een wil is, is een weg

Factoring nu ook goede financieringsoptie voor MKB

22 oktober 2013

Voor ondernemers is het steeds moeilijker om hun bedrijfsfinanciering rond te krijgen. Vooral het midden- en kleinbedrijf (MKB) is de dupe van steeds strengere eisen van banken en andere externe financiers. Maar er zijn oplossingen.

Eerste Hulp Bij Financiering

Strengere eisen

Banken worden er van beschuldigd 'het bedrijfsleven kapot te maken'. Zij moeten ondernemers die aankloppen voor een krediet steeds vaker teleur stellen. Dat komt door de hogere kapitaaleisen die banken opgelegd krijgen. Het is nog altijd mogelijk om bancaire financiering te krijgen, maar dan moet je als ondernemer goed voor de dag komen en flink wat zekerheden kunnen bieden, maar zelfs dan ben je niet altijd verzekerd van succes.

Financieringsopties

Als je aan financiering denk, denk je misschien al snel aan leningen en kredieten, maar er zijn vele vormen van bedrijfsfinanciering. Om de gaten in je begroting te vullen hoef je niet altijd naar ‘nieuw extern geld’ te kijken. Denk bijvoorbeeld ook aan factoring als mogelijke oplossing van je financieringsprobleem.

Factoring

Veel bedrijven komen in financiële problemen doordat uitstaande facturen te laat of niet betaald worden. Wil je het risico van niet of slecht betalende debiteuren tot een minimum beperken dan kun je je richten tot een factormaatschappij. Zij betalen je de factuur (minus de kosten voor factoring) direct uit en zorgen daarna voor het debiteurenbeheer. Op die manier houd je je cashflow op gang en heb je mogelijk geen extra financiering meer nodig.

Nu ook voor MKB

Voorheen was factoring niet geschikt voor de gemiddelde mkb’er wegens de hoge eisen en kosten die er aan verbonden waren, maar met de komst van een nieuwe manier van factoring zijn de kosten beheersbaar geworden. Volgens de traditionele methode betaalde je voor factoring een percentage van je totale omzet. Volgens het nieuwe model betaal je alleen een klein percentage van de ingediende factuur. Per factuur bepaal je zelf of je deze uitbesteedt of niet. Hoe hoog het percentage is, verschilt per factormaatschappij. Factormaatschappijen kijken daarbij meestal eerst kijkt naar het risico per klant of specifieke factuur en aan de hand daarvan wordt een percentage voorgelegd.

Auteur

Raphael Klees