Ondernemer wint na vijf jaar strijd tegen KvK

Uitspraak Gerechtshof: Kamer van Koophandel verstoort marktwerking

12 november 2012

Na een vijf jaar durende strijd tegen de Kamer van Koophandel, heeft ondernemer Gert Kwetters zijn gelijk gehaald bij het Gerechtshof in Den Haag. Volgens de rechter verstoort de Kamer van Koophandel de markt door eenzelfde product aan te bieden als Kwetters doet.

Sinds 1996 biedt ondernemer Gert Kwetters met zijn bedrijf Easystart B.V. producten aan waarmee startende ondernemers een ondernemingsplan kunnen opzetten. In april 2007 besluit de Kamer van Koophandel een soortgelijk product aan te bieden: een document over het opstellen van een ondernemingsplan, met tekstverwerking- en rekenfuncties. De Kamer van Koophandel biedt dit gratis aan en zit daarmee volgens Kwetters marktpartijen in de weg.

Oneerlijke concurrentie

Kwetters laat het er niet bij zitten en stapt naar de rechter. In 2009 stelt de rechter dat de Kamer van Koophandel onrechtmatig heeft gehandeld door een eigen softwareprogramma aan te bieden dat bedoeld is om een ondernemingsplan mee te schrijven. Deze uitspraak doet de rechter onder meer op basis van artikel 30 uit de wet KvK, die bepaalt dat de Kamer geen werkzaamheden mag verrichten die leiden tot verstoring van de marktwerking. De rechter verplicht de KvK daarom ertoe om aan Easystart de schade te vergoeden die de onderneming heeft geleden door het onrechtmatig handelen van de KvK. Dit omdat het heel goed mogelijk is dat klanten voor het product van Easystart hadden gekozen als het product van de KvK niet aanwezig was geweest. Het KvK-ondernemingsplan is maandelijks veertigduizend tot vijftigduizend keer geraadpleegd.

Hoger beroep

Daarmee is de zaak nog niet afgelopen; de KvK gaat in hoger beroep. De KvK geeft aan dat het aanbieden van het ondernemingsplan onder de taak van de KvK valt: informatie verstrekken over het starten en hebben van een onderneming. Ook vraagt de Kamer zich in het hoger beroep af of dit inderdáád wel de marktwerking verstoort.

Wederom oordeelt de rechter dat Gert Kwetters in zijn gelijk staat en dat de Kamer met het KvK-ondernemingsplan een soortgelijk product levert als Easystart doet. Volgens de rechter verstoort de KvK hiermee de werking van de markt. Ook haalt het Gerechtshof artikel 23 van de wet KvK aan, waaruit blijkt dat de Kamer van Koophandel alleen algemene informatie mag geven aan ondernemers, géén op maat gemaakt advies. Het ondernemingsplan van de KvK gaat een stuk verder dan een simpel informatief stuk. Omdat het speciale tekstverwerkings- en rekenfuncties heeft, kunnen ondernemers er namelijk een compleet ondernemersplan mee in elkaar draaien.

Vervolg

De enige mogelijkheid die de KvK nu nog heeft, is een gang naar de Hoge Raad. Deze zal de zaak niet inhoudelijk toetsen, maar kijken of de juridische procedures goed zijn doorlopen. 

Lees ook het vervolg op dit artikel, waarin Gert Kwetters zijn verhaal doet: Uitspraak rechter steunt ondernemers in strijd tegen overheden.

Auteur

Lenneke Arts