Uitspraak rechter steunt ondernemers in strijd tegen concurrentie van overheden

Ondernemer wint na vijf jaar juridische strijd van KvK

27 november 2012

Een rechtszaak aanspannen tegen een overheidsinstantie, veel ondernemers schatten hun kansen laag in. Want ook al weet je dat de instantie oneerlijk concurreert of clustert bij aanbestedingen, je procedeert tóch tegen de overheid. Ondernemer Gert Kwetters bewijst met zijn gewonnen rechtszaak tegen de KvK dat ondernemers zich wel degelijk kunnen wapenen tegen de overheid.

Het is niet de bedoeling dat overheidsinstanties brood wegnemen bij ondernemers op de markt en toch heeft de Kamer van Koophandel (KvK) dat gedaan, zo bewijst de recente uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag in de zaak van Gert Kwetters tegen de KvK. De rechter oordeelde dat de KvK de markt verstoorde door eenzelfde product aan te bieden als ondernemer Gert Kwetters: software om een ondernemingsplan mee op te stellen.

‘Trieste zaak’

Leendert-Jan Visser, directeur van MKB-Nederland, noemt het ‘een trieste zaak’. “Triest dat een ondernemer vijf jaar lang tegen de KvK moet strijden, een instantie die juist zegt te staan voor ondernemers”, laat hij in een reactie weten. Ondernemer Gert Kwetters denkt dat de uitspraak van het Gerechtshof veel kan betekenen voor ondernemers die met eenzelfde soort kwestie worstelen. “Met deze uitspraak in de hand kun je de KvK verbieden bepaalde activiteiten te ondernemen.” En dat niet alleen. Carl Hamm, advocaat van Kwetters verwacht dat de ondernemer een vergoeding van enkele miljoenen tegemoet kan zien voor de schade die hij heeft geleden door het mislopen van klanten.

Concurrerende software

Sinds 1996 biedt Easystart producten aan waarmee ondernemers een businessplan kunnen opstellen. De KvK nam jarenlang deze software af bij het bedrijf van Gert Kwetters, maar ontwikkelde ineens zélf soortgelijke software. Waar Kwetters eerst naar eigen zeggen aan de top van de markt stond, daalde zijn marktaandeel binnen een half jaar naar het nulpunt toen de KvK begon met het aanbieden van het product. “Niet alleen de KvK liep weg als klant, ook de accountancykantoren en banken die eerst bij ons producten afnamen, stapten over op het gratis product van de KvK. Easystart was op papier failliet, waarop wij stopten met innoveren en investeren.”

De rechtszaak

Advocaat Carl Hamm kende Gert Kwetters al een tijdje en hoorde zijn verhaal met verbazing aan. Volgens Hamm was de zaak meteen duidelijk: dit is concurrentie vanuit de overheid, misschien zelfs valse concurrentie. De advocaat besloot een brief te schrijven naar de KvK. “Daarin uitte ik het gevoel dat de instantie over de schreef ging. De reactie daarop was zó afhoudend en verdedigend, dat Kwetters en ik besloten: hier maken we werk van.” Voor zowel Gert Kwetters als voor zijn advocaat Carl Hamm was het vanaf het begin af aan duidelijk dat Kwetters gelijk had. “De KvK heeft als taak voorlichting geven, maar het leveren van software gaat veel verder dan dat”, aldus de ondernemer. Hamm: “De KvK hoort ondersteunend te zijn, maar ontneemt ondernemers juist kansen op deze manier. Je hebt geen wetboek nodig om dat te zien.”

Hoewel Hamm direct zeker was over het gelijk van Kwetters, waarschuwde hij zijn cliënt wel: "De kans op winst op korte termijn is niet groot; je procedeert wél tegen de overheid." En de procedure wérd moeilijk en slepend. “De voorlichters van de Kamer van Koophandel trokken alles uit de kast om onder een schadevergoeding of negatieve uitspraak uit te komen. Maar de rechters hebben ons gelijk gegeven op alle punten”, aldus Hamm. Onder meer op basis van artikel 30 uit de wet KvK, die bepaalt dat de Kamer geen werkzaamheden mag verrichten die leiden tot verstoring van de marktwerking. Ook haalt het Gerechtshof artikel 23 van de wet KvK aan, waaruit blijkt dat de Kamer van Koophandel alleen algemene informatie mag geven aan ondernemers, géén op maat gemaakt advies.

Ondernemers met lef

Kwetters heeft het idee dat meer ondernemers tegenstand van de overheid ondervinden. Advocaat Hamm deelt deze mening. “Je staat versteld als je hoort hoezeer de overheid bedrijven probeert terug te dringen. Ik hoor regelmatig verhalen van ondernemers die dwarsgezeten worden door de overheid.” Leendert-Jan Visser: “Vooral op gemeentelijk niveau zie je het veel. Bijvoorbeeld op het gebied van groenvoorziening, onderhoud en advisering.” Hamm: “Maar een zaak aanspannen, dat doen veel ondernemers niet. Ze vrezen voor hoge kosten en zijn bang dat hun dossier ‘ineens’ op de verkeerde stapel belandt of dat een vergunning ingetrokken wordt.” De advocaat wil opstaan voor ondernemers. “Als advocaat ben je er toch op gespitst dat de overheid binnen haar eigen vierkantje blijft. Ik vind het belangrijk daar energie in te steken. Deze winst betekent veel. Ik hoop dat ondernemers die dit lezen, beseffen: ik kan me beschermen tegen de overheid. Deze uitspraak toont aan dat de ondernemer ook meetelt.”

Kamer van Koophandel

Voor de KvK zal deze uitspraak volgens advocaat Carl Hamm ook consequenties hebben. “De instantie zal zich achter de oren krabben en mogelijk haar richtlijnen aanscherpen, om te checken of ze niet ook op andere gebieden concurreert met de markt.” De advocaat denkt niet dat de KvK naar de Hoge Raad zal stappen. Een woordvoerder van de KvK zegt desgevraagd dat de overheidsinstantie zich beraadt op het vervolg. "Zolang de zaak onder de rechter is, zal de Kamer van Koophandel verder geen inhoudelijke uitspraken over deze kwestie doen." Wel geeft de woordvoerder aan dat de KvK op dit moment het arrest aan het bestuderen is op mogelijke gevolgen voor de organisatie.

Auteur

Lenneke Arts