MKBuzz op de Week van de Ondernemer: Financiering

Specialisten over kredietverlening in tijden van crisis

20 februari 2020

De donderdag van de Week van de Ondernemer stond in het teken van 'Ondernemend financieren'. MKB Servicedesk stond met de MKBuzz ook bij de Jaarbeurs in Utrecht. Vanuit de bus maakten we een live uitzending, waarin specialisten en ondernemers in gesprek gingen over financiering. Ook Prinses Máxima kwam langs.

Programma

10:00 - 10:15 De route naar financiering

We trapten de dag af met ervaren ondernemer en groeistrateeg Annegien Blokpoel. Ze schreef de bestseller Maak je bedrijf meer waard en kent de route naar succes. We gaan met haar in gesprek over de levenscyclus van een bedrijf en de route naar financiering.

10:15 - 11:00 Crowdfunding

Het meest gehoorde woord als je het hebt over financiering in 2013, is crowdfunding. Voor veel ondernemers nog een vage term, maar de succesverhalen stromen de laatste jaren binnen. We spreken onder anderen met Korstiaan Zandvliet van crowdfundingplatform Symbid en Gijsbert Koren van crowdfunding adviesbureau Douw&Koren. Ook komt er een ondernemer aan tafel, die vertelt over zijn succes met crowdfunding.

11:00 - 11:30 Creditmanagement en factoring

Vanaf 11:00 uur belichten we de mogelijkheden van interne en tussenfinanciering. We spreken met Gerard Markerink van Krediet Ruimte Voor Ondernemers (KRVO) en Laurens van der Starre van factormaatschappij SVEA Finans.

12.00 - 12.30 De rol van de overheid

De haperende kredietverlening aan het mkb is een issue van nationaal belang. Dat blijkt wel uit de komst van allerlei prominenten vandaag, zoals Prinses Máxima en Premier Mark Rutte. Het mkb is de motor van de Nederlandse economie en er is dus veel aan gelegen om deze motor van olie te voorzien. De overheid is zich daar bewust van, maar wat doen zij precies om de kredietverlening weer op gang te krijgen? We spreken erover met Rinke Zonneveld, directeur Ondernemerschap van het ministerie van Economische Zaken (EZ) en Rene Kamphuis, adviseur MKB bij Agentschap NL.

12:30 - 13:00 Bancaire financiering

Bancaire financiering is nog altijd veruit de grootste vorm van financiering in Nederland. Toch neemt de kredietverlening aan ondernemers de laatste jaren af, met name in het mkb. Hoe gaan banken hiermee om en wat kunnen ondernemers doen om hun kansen bij de bank te vergroten? We spreken erover met Niels van Buren van ING Nederland.